Żurek wegetariański

Żurek to zupa z wywaru zagęszczanego zakwasem chlebowym zwykle z mąki żytniej mająca charakterystyczny, kwaśny smak. Zwykle podaje się ją w czasie Świąt Wielkanocnych. Zazwyczaj do gotuje się ją na wywarze z mięsem i podaje z kiełbasą i jajkiem, warto poznać jednak także jego bezmięsną wersję, która przyda się bardzo, gdy w czasie świąt będziemy gościć wegan czy wegetarian.

Wartość odżywcza w całości/ w 1 porcji:

  • Energia: 750 kcal / 125 kcal
  • Białko: 22 g / 2,2 g
  • Tłuszcze: 14 g / 1,4 g
  • Węglowodany: 138 g / 13,8 g

Składniki na 6 porcji:

  • Zakwas na żurek - 600 g
  • Marchew - 160 g
  • Pietruszka - 160 g
  • Seler - 200 g
  • Por - 150 g
  • Cebula - 105 g
  • Grzyby suszone - 20 g
  • Oliwa z oliwek - 10 g
  • 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu czarnego, 4 gałązki kopru, 4 gałązki pietruszki, majeranek

Przygotowanie:

Warzywa korzenne, por i cebulę pokroić na kawałki i upiec w piekarniku skropione oliwą z oliwek – piec w 200 stopniach około 20 minut. Grzyby suszone, przyprawy, koper i gałązki pietruszki zalać wodą – około 4 litrów i zagotować. Następnie dodać upieczone warzywa i gotować dalej około 1,5 godziny. Wywar odcedzić, dodać zakwas i zagotować żeby zupa zgęstniała. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Można serwować z jajkiem pokrojonym w ćwiartki i pieczywem. 

Czas przygotowania: 120 minut