Wartość odżywcza w całości/ w 1 porcji:
- Energia: 750 kcal / 125 kcal
- Białko: 22 g / 2,2 g
- Tłuszcze: 14 g / 1,4 g
- Węglowodany: 138 g / 13,8 g
Składniki na 6 porcji:
- Zakwas na żurek - 600 g
- Marchew - 160 g
- Pietruszka - 160 g
- Seler - 200 g
- Por - 150 g
- Cebula - 105 g
- Grzyby suszone - 20 g
- Oliwa z oliwek - 10 g
- 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu czarnego, 4 gałązki kopru, 4 gałązki pietruszki, majeranek
Przygotowanie:
Warzywa korzenne, por i cebulę pokroić na kawałki i upiec w piekarniku skropione oliwą z oliwek – piec w 200 stopniach około 20 minut. Grzyby suszone, przyprawy, koper i gałązki pietruszki zalać wodą – około 4 litrów i zagotować. Następnie dodać upieczone warzywa i gotować dalej około 1,5 godziny. Wywar odcedzić, dodać zakwas i zagotować żeby zupa zgęstniała. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Można serwować z jajkiem pokrojonym w ćwiartki i pieczywem.
Czas przygotowania: 120 minut