Wegańska młoda kapusta

Autor: mojdietetyk

Wiosną warto korzystać z pierwszych pojawiających się warzyw. Jednym z nich jest młoda kapusta, której smak pamiętamy zwykle z dzieciństwa. Można z niej wykonać sałatkę do tradycyjnego obiadu lub samodzielne danie i to nawet w wersji wege.

 

Wartość odżywcza w całości/ w 1 porcji:

  • Energia:

    1067 kcal / 213 kca

  • Białko:

    60 g / 12 g

  • Tłuszcze:

    40 g / 8 g

  • Węglowodany:

    142 g / 28 g

 

Składniki na 5 porcji:

  • Młoda kapusta - 1000 g
  • Tofu naturalne - 180 g
  • Ciecierzyca w zalewie - 270 g
  • Marchew - 400 g
  • Pietruszka - 240 g
  • Koper świeży - 80 g
  • Oliwa z oliwek - 10 g
  • Sok z cytryny - 12 g
  • Majeranek, ziele angielskie, liść laurowy

 

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy. Tofu kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego garnka z rozgrzaną oliwą – chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę i kontynuujemy obsmażanie. Potem dodajemy ciecierzycę i kapustę oraz 2-4 ziarna ziela angielskiego i 2 listki laurowe – zalewamy niewielką ilością wrzątku i dusimy aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodajemy sól, pieprz, majeranek i posiekany koperek. Na koniec skrapiamy odrobiną soku świeżo wyciśniętego z cytryny. Podajemy z pieczywem. 

 

Powrót Powrót