Pikantny krem z cukinii i kalafiora
Sezon zimowy już tuż tuż, więc warto korzystać z wciąż dostępnych sezonowych warzyw…
Sezon zimowy już tuż tuż, więc warto korzystać z wciąż dostępnych sezonowych warzyw…
Ilość pomysłów na omlety jest chyba nieskończenie ogromna. Gdy wypełnimy je dużą ilością warzyw, powstanie nam zdrowy i sycący posiłek…
Jeżeli nie możemy sobie pozwolić na dużą porcję makaronu na obiad, to zawsze możemy spreparować “zieloną” alternatywę…
Zwykłą mąkę w naszym tradycyjnym omlecie możemy zastąpić dużo bardziej wartościową kaszą – np gryczaną. Nada mu to zupełnie nowy smak i strukturę…
Dodatek warzywny do obiadu to bardzo ważny element posiłku, o którym nie należy zapominać…
Jednym z uroków lata są świeże warzywa sezonowe na które czekamy cały rok. Warto korzystać z ogromu ciekawych kompozycji, które możemy dzięki nim otrzymać!…
Faszerowane warzywa dają nam setki opcji przyrządzenia pysznych posiłków. Chociaż najczęściej wkładamy do nich mięsny farsz, można pomyśleć o jarskiej alternatywie…
Większość z nas zna botwinkę jedynie z zupy lub chłodnika. To bogate w wiele cennych wartości odżywczych warzywo można jednak wykorzystać na wiele innych sposobów: do tart, sałatek, makaronów a nawet przyrządzić z niego wspaniałe risotto…
Omleciki brokułowe – szybkie i lekkie, bez mąki i bez smażenia na tłuszczu. Z odpowiednimi dodatkami te proste placuszki nabierają wyrazu i wykwintnego wyglądu!
Mięso łososia mimo dostarcza nam ważnych kwasów tłuszczowych, znanych jako omega-3, które zapobiegają zlepianiu się płytek krwi i przyklejaniu się ich do ścian naczyń krwionośnych, poza tym obniżają niekorzystną dla naszego organizmu frakcję cholesterolu LDL.
Suche nasiona roślin strączkowych to grupa produktów, o której bardzo często zapominamy – a nie powinniśmy. Szczególnie jeśli stosujemy dietę alternatywną (np wegetarianizm lub weganizm) produkty te dostarczają…
Po świątecznych kulinarnych szaleństwach czas na coś lżejszego – powiew wiosny czyli pikantna zupa kalafiorowa w wersji ekspresowej z kaszą kuskus.