Przygotowanie:
Po świątecznych kulinarnych szaleństwach czas na coś lżejszego – powiew wiosny czyli pikantna zupa kalafiorowa w wersji ekspresowej z kaszą kuskus.
Przepis na 2 porcje zupy, jedna dostarcza ok 170 kcal, 8 g białka, 1g tłuszczu i 32 g węglowodanów.
- 1 litr wody
- 160 g marchwi (2 małe marchewki)
- 60 g cebuli
- 200 g kalafiora
- 30 g mrożonego groszku
- 40 g korzenia pietruszki
- 20 g korzenia selera
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 40 g kaszy kuskus
- 5 g lnu odtłuszczonego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki sproszkowanego chili
- 1/2 kostki bulionu warzywnego lub pół łyżeczki “warzywka”
Do gotującej się wody dodajemy oczyszczone i rozdrobnione warzywa – marchew, seler, pietruszkę, groszek, cebulę i kalafior. Wszystko powinno gotować się około 15 minut, następnie do wywaru dodajemy łyżkę lnu i kuskus co zagęści naszą zupę.
Kuskus szybko pęcznieje, więc już po 3 minutach możemy doprawić całość solą, chili i warzywkiem (jeśli używamy kostki, należy ją dodać w pierwszej fazie gotowania razem z warzywami).
Po przelaniu do talerza lub bulionówek przyozdabiamy świeżą natką pietruszki lub listkami bazylii.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com