Przygotowanie:
Faszerowane warzywa dają nam setki opcji przyrządzenia pysznych posiłków. Chociaż najczęściej wkładamy do nich mięsny farsz, można pomyśleć o jarskiej alternatywie! Pieczona papryka z jajkiem i twarożkiem to lekkie a treściwe danie pasujące na każdą porę dnia.
Przepis na jedną porcję dostarczającą około 275 kalorii, 27,5g białka, 13,5 g węglowodanów i 12,5 g tłuszczu.
- 1 duża papryka
- 1 duży ząbek czosnku
- 150 g serka wiejskiego light
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta pieprzu
Paprykę myjemy i osuszamy, a następnie ścinamy z niej górę i wydrążamy środek. Wyciskamy czosnek i nacieramy nim wnętrze papryki. Do kubeczka wbijamy jajko, dodajemy serek wiejski, przyprawy i dokładnie mieszamy. Masę wlewamy do papryki i ustawiamy ją na blaszce na papierze do pieczenia.
Paprykę przykrywamy jej odciętą górną częścią i pieczemy w 180 stopniach około 35-40 minut. Można podawać na ciepło i na zimno.