Przygotowanie:
Dodatek warzywny do obiadu to bardzo ważny element posiłku, o którym nie należy zapominać.
Użycie surowych warzyw pozwala nam zachować ich cenne witaminy i minerały, co czyni ten element dania tak ważnym.
Przepis na 10 porcji, jedna porcja (ok 150 g) dostarcza 2,4 g białka, 0,7 g tłuszczu i 11,5 g węglowodanów
- 1 kg czerwonej kapusty
- 200 g jabłka
- 150 g marchwi
- 80 g cebuli
- 50 g pora
- 30 ml soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Kapustę drobno siekamy, a następnie blanszujemy około minutę (wrzucamy do gotującej się, osolonej wody).
Gotową kapustę wkładamy do dużego naczynia.
Jabłko, i cebulę obieramy ze skórki, a następnie kroimy w bardzo drobną kostkę, pora siekamy, a obraną marchew ucieramy na małych oczkach tarki.
Wszystkie warzywa łączymy razem.
Do soku z cytryny dodajemy łyżeczkę oliwy, odrobinę soli i pierzu, całość wlewamy do sałatki i ponownie dokładnie mieszamy.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com