Tagliatelle z cukinii z kurczakiem i groszkiem

Tagliatelle z cukinii z kurczakiem i groszkiem

Przygotowanie:

Jeżeli nie możemy sobie pozwolić na dużą porcję makaronu na obiad, to zawsze możemy spreparować “zieloną” alternatywę… z cukinii!
Zdrowa i lekka cukinia, pokrojona w cieniutkie paseczki idealnie nadaje się do tworzenia wszelakich kompozycji.

Przepis na jedną porcję dostarczającą około 170 kalorii, 24 g białka, 15 g węglowodanów i 1,5 g tłuszczu

  • 1 mała cukinia
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1/2 małej papryczki pepperoni
  • 1/2 małej cebuli
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • biały pieprz
  • zioła prowansalskie
  • sól

+ sos czosnkowy

  • 60 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Dzień przed przygotowaniem dania (lub przynajmniej kilka godzin) nacieramy kurczaka pieprzem i solą oraz posypujemy dużą ilością ziół prowansalskich. Mięso wkładamy do naczynia, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki.

Tak przygotowane mięso kroimy w małe kawałeczki i podsmażamy wraz z posiekaną cebulką.

W między czasie obieraczką do warzyw lub też odpowiednimi ostrzami na tarce tworzymy cieniutkie długie paski z cukinii, które wraz z groszkiem i pokrojoną bardzo drobno papryczką pepperoni dodajemy na patelnię. Dodajemy 2-3 łyżki wody i dusimy kilka minut pod przykryciem.

W między czasie przygotowujemy prosty sos czosnkowy na bazie jogurtu, do którego dodajemy odrobinę soli i pieprzu oraz zmiażdżony czosnek.

Zawartość patelni przekładamy do naczynia i polewamy gotowym jogurtowym sosem.

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com