Tagliatelle z cukinii z kurczakiem i groszkiem

Autor: mojdietetyk

 

 

 

Przygotowanie:

Jeżeli nie możemy sobie pozwolić na dużą porcję makaronu na obiad, to zawsze możemy spreparować „zieloną” alternatywę…

Jeżeli nie możemy sobie pozwolić na dużą porcję makaronu na obiad, to zawsze możemy spreparować „zieloną” alternatywę… z cukinii!
Zdrowa i lekka cukinia, pokrojona w cieniutkie paseczki idealnie nadaje się do tworzenia wszelakich kompozycji.

Przepis na jedną porcję dostarczającą około 170 kalorii, 24 g białka, 15 g węglowodanów i 1,5 g tłuszczu

  • 1 mała cukinia
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1/2 małej papryczki pepperoni
  • 1/2 małej cebuli
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • biały pieprz
  • zioła prowansalskie
  • sól

+ sos czosnkowy

  • 60 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Dzień przed przygotowaniem dania (lub przynajmniej kilka godzin) nacieramy kurczaka pieprzem i solą oraz posypujemy dużą ilością ziół prowansalskich. Mięso wkładamy do naczynia, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki.

Tak przygotowane mięso kroimy w małe kawałeczki i podsmażamy wraz z posiekaną cebulką.

W między czasie obieraczką do warzyw lub też odpowiednimi ostrzami na tarce tworzymy cieniutkie długie paski z cukinii, które wraz z groszkiem i pokrojoną bardzo drobno papryczką pepperoni dodajemy na patelnię. Dodajemy 2-3 łyżki wody i dusimy kilka minut pod przykryciem.

W między czasie przygotowujemy prosty sos czosnkowy na bazie jogurtu, do którego dodajemy odrobinę soli i pieprzu oraz zmiażdżony czosnek.

Zawartość patelni przekładamy do naczynia i polewamy gotowym jogurtowym sosem.

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com

 

Powrót Powrót