Przygotowanie:
Jeżeli nie możemy sobie pozwolić na dużą porcję makaronu na obiad, to zawsze możemy spreparować “zieloną” alternatywę… z cukinii!
Zdrowa i lekka cukinia, pokrojona w cieniutkie paseczki idealnie nadaje się do tworzenia wszelakich kompozycji.
Przepis na jedną porcję dostarczającą około 170 kalorii, 24 g białka, 15 g węglowodanów i 1,5 g tłuszczu
- 1 mała cukinia
- 1/2 piersi z kurczaka
- 1/2 małej papryczki pepperoni
- 1/2 małej cebuli
- 3 łyżki groszku konserwowego
- biały pieprz
- zioła prowansalskie
- sól
+ sos czosnkowy
- 60 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Dzień przed przygotowaniem dania (lub przynajmniej kilka godzin) nacieramy kurczaka pieprzem i solą oraz posypujemy dużą ilością ziół prowansalskich. Mięso wkładamy do naczynia, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki.
Tak przygotowane mięso kroimy w małe kawałeczki i podsmażamy wraz z posiekaną cebulką.
W między czasie obieraczką do warzyw lub też odpowiednimi ostrzami na tarce tworzymy cieniutkie długie paski z cukinii, które wraz z groszkiem i pokrojoną bardzo drobno papryczką pepperoni dodajemy na patelnię. Dodajemy 2-3 łyżki wody i dusimy kilka minut pod przykryciem.
W między czasie przygotowujemy prosty sos czosnkowy na bazie jogurtu, do którego dodajemy odrobinę soli i pieprzu oraz zmiażdżony czosnek.
Zawartość patelni przekładamy do naczynia i polewamy gotowym jogurtowym sosem.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com