Pomidorowa zupa krem z soczewicą i chrzanem

Pomidorowa zupa krem z soczewicą i chrzanem

Przygotowanie:

Suche nasiona roślin strączkowych to grupa produktów, o której bardzo często zapominamy – a nie powinniśmy.
Szczególnie jeśli stosujemy dietę alternatywną (np wegetarianizm lub weganizm) produkty te dostarczają nam wartościowego białka,
jak również są dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Bardzo łatwo wkomponować je w codzienną dietę na przykład jako dodatek do zup.

Przepis na jedną porcję dostarczającą 270 kalorii 18 g białka, 3g tłuszczu, 49 g węglowodanów.

  • 350 ml wody
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego
  • 100 g pomidorów z puszki
  • 1 duży świeży pomidor
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżka chrzanu
  • 20 g korzenia pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • kilka świeżych liści bazylii
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Soczewicę wraz z kostką bulionową gotujemy około 20 minut.

Następnie dodajemy pokrojonego pomidora, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę i chrzan, gotujemy kolejne 15 minut.

Pomidorowa zupa krem z soczewicą i chrzanem

Do garnka wlewamy pomidory z puszki, które nadadzą całości intensywnego koloru.

Na końcu dodajemy kilka listków świeżej bazylii, gotujemy jeszcze parę minut i ściągamy z ognia.

W ten sposób przygotowaną zupę blenderujemy na krem i zabielamy jogurtem.

Pomidorowa zupa krem z soczewicą i chrzanem

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com