Przygotowanie:
Suche nasiona roślin strączkowych to grupa produktów, o której bardzo często zapominamy – a nie powinniśmy.
Szczególnie jeśli stosujemy dietę alternatywną (np wegetarianizm lub weganizm) produkty te dostarczają nam wartościowego białka,
jak również są dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Bardzo łatwo wkomponować je w codzienną dietę na przykład jako dodatek do zup.
Przepis na jedną porcję dostarczającą 270 kalorii 18 g białka, 3g tłuszczu, 49 g węglowodanów.
- 350 ml wody
- 1/2 kostki bulionu warzywnego
- 100 g pomidorów z puszki
- 1 duży świeży pomidor
- 1 mała marchewka
- 1 łyżka chrzanu
- 20 g korzenia pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- kilka świeżych liści bazylii
- 50 g czerwonej soczewicy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Soczewicę wraz z kostką bulionową gotujemy około 20 minut.
Następnie dodajemy pokrojonego pomidora, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę i chrzan, gotujemy kolejne 15 minut.
Do garnka wlewamy pomidory z puszki, które nadadzą całości intensywnego koloru.
Na końcu dodajemy kilka listków świeżej bazylii, gotujemy jeszcze parę minut i ściągamy z ognia.
W ten sposób przygotowaną zupę blenderujemy na krem i zabielamy jogurtem.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com