Pizza pełnoziarnista

Pizza pełnoziarnista

Na początku należy przygotować rozczyn. Drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier oraz 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Do dużej miski należy przesiać pozostałą mąkę, dodać sól i dodać rozczyn. Na koniec dodać oliwę i wyrabiać ciasto przez minimum 15 minut. Tak przygotowane ciasto odkładamy...

Słynny makaron od Gigi Hadid

Słynny makaron od Gigi Hadid

Na dużej patelni na oliwie zeszklić rozgnieciony czosnek i posiekaną cebulę. Wlać passatę pomidorową i zagotować, aż lekko zbrunatnieje (skarmelizują się). Dodać jogurt lub śmietanę. Jeśli używane są warzywa i alkohol, należy je dodać na tym etapie i gotować, aż zmiękną a część sosu odparuje. Doprawić solą, pieprzem i papryką chili (płatkami,...

Warzywne leczo

Warzywne leczo

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Kiedy się zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię. Smażymy warzywa aż do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone kiełbaski z boczniaków (można użyć zwykłej kiełbasy). Całość zalewamy przecierem pomidorowym i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami.

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Dynię pokroić i piec w piekarniku w 180 C przez 20-25 minut, aż warzywo będzie miękkie. Po upieczeniu obrać dynię ze skórki i zblendować miąższ na puree. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w cienkie plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone warzywa, następnie wlać bulion i gotować do miękkości. Na koniec dodać...

Kanapki z ricottą i gruszką

Kanapki z ricottą i gruszką

Bułkę przekroić na pół i posmarować serem. Na pieczywo ułożyć plastry gruszki, w tym samym czasie należy podprażyć płatki migdałów na suchej patelni. Następnie posypać nimi bułkę, a na koniec całość skropić syropem klonowym.

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Po chwili dodać pokrojoną cukinię oraz pora. Kolejno podsmażone warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na koniec całość dokładnie zmiksować i posypać świeżą pietruszką.  Podawać z grzankami lub pieczywem.

Pizza na tortilli

Pizza na tortilli

Koncentrat wymieszać z bazylią. Sosem posmarować tortillę, następnie dodać pokrojone na plasterki pieczarki, pomidora oraz szpinak. Całość posypać startą mozzarellą. Całość zapiec w piekarniku ok. 8 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu dodatkowo można posypać świeżą bazylią.

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Wcześniej przygotować bulion warzywny. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę  i podsmażyć razem na patelni. Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię (z dyni usuwamy pestki). Smażyć przez chwilę. Cebulę, czosnek i dynię przełożyć do garnka z bulionem. Dodać łyżeczkę kurkumy, wędzonej papryki, pieprzu cayenne i pół łyżeczki cynamonu. Wycisnąć...

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Gruszkę pokroić wzdłuż i grillować na patelni grillowej, oprószyć cukrem (opcjonalnie). Fetę pokruszyć. Na szpinaku ułożyć wszystkie składniki. Sos wymieszać, polać sałatkę.

Szakszuka z kaszą bulgur

Szakszuka z kaszą bulgur

Na rozgrzanej patelni podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pokrojoną paprykę, doprawić ulubionymi przyprawami. Kolejno dodać pomidory z puszki, wbić jajka i poczekać, aż białka się zetną. Całość posypać czarnuszką. W tym samym czasie należy ugotować kaszę zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Sałatka z rukolą i burakiem

Sałatka z rukolą i burakiem

Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kiedy przestygnie przełożyć do miski, następnie ułożyć rukolę, pokrojone buraki, gruszkę i fetę. Następnie całość skropić oliwą, posypać nasionami słonecznika i pestkami dyni.

Grecka sałatka z serem halloumi

Grecka sałatka z serem halloumi

Ser halloumi pokroić w plastry i grillować na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Pomarańcze pokroić na mniejsze kawałki, winogrona przeciąć na połówki. W tym samym czasie należy podprażyć płatki migdałowe na suchej patelni. Na koniec, na talerzu ułożyć mix sałat, następnie owoce, plastry sera, posypać płatkami migdałowymi, oregano i skropić oliwą z...

×