Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 565 kcal
- Białko: 22,5 g
- Tłuszcze: 12 g
- Węglowodany: 100 g
Składniki na 2 porcje:
- Drożdże (25 g - ¼ opakowania)
- Ciepła woda (150 g - ⅔ szklanki)
- Mąka pszenna typ 1800 (250 g - 1 szklanka)
- Cukier (3 g - ½ łyżeczki)
- Sól (5g - 1 łyżeczka)
- Oliwa z oliwek (10g - 1 łyżka)
- Przecier pomidorowy (50 g - 3,5 łyżek)
- Pieczarki (100 g - 5 sztuk)
- Cebula (60 g - ½ sztuki)
- Pomidorki koktajlowe (100 g - 5 sztuk)
- Ser, Gouda tłusty (30 g - 3 łyżki)
- Roszponka (50 g - 2 garści)
Przygotowanie:
Na początku należy przygotować rozczyn. Drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier oraz 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Do dużej miski należy przesiać pozostałą mąkę, dodać sól i dodać rozczyn. Na koniec dodać oliwę i wyrabiać ciasto przez minimum 15 minut. Tak przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po upływie tego czasu należy rozwałkować ciasto i rozsmarować na nim przecier pomidorowy. Na wierz ułożyć pokrojoną cebulę w piórka, paski papryki oraz plasterki pieczarek. Górę posypać startym serem. Pizzę należy piec w temperaturze 250 C przez około 10 minut.