Pizza pełnoziarnista

Bardzo smaczna pizza i do tego zdrowa! Przygotowana na bazie mąki z pełnego ziarna, dzięki czemu dostarcza szeregu składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.

Pizza pełnoziarnista

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 565 kcal
  • Białko: 22,5 g
  • Tłuszcze: 12 g
  • Węglowodany: 100 g

Składniki na 2 porcje:

  • Drożdże (25 g - ¼ opakowania)
  • Ciepła woda (150 g - ⅔ szklanki)
  • Mąka pszenna typ 1800 (250 g - 1 szklanka)
  • Cukier (3 g - ½ łyżeczki)
  • Sól (5g - 1 łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek (10g - 1 łyżka)
  • Przecier pomidorowy (50 g - 3,5 łyżek)
  • Pieczarki (100 g - 5 sztuk)
  • Cebula (60 g - ½ sztuki)
  • Pomidorki koktajlowe (100 g - 5 sztuk)
  • Ser, Gouda tłusty (30 g - 3 łyżki)
  • Roszponka (50 g - 2 garści)

Przygotowanie:

Na początku należy przygotować rozczyn. Drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier oraz 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Do dużej miski należy przesiać pozostałą mąkę, dodać sól i dodać rozczyn. Na koniec dodać oliwę i wyrabiać ciasto przez minimum 15 minut. Tak przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po upływie tego czasu należy rozwałkować ciasto i rozsmarować na nim przecier pomidorowy. Na wierz ułożyć pokrojoną cebulę w piórka, paski papryki oraz plasterki pieczarek. Górę posypać startym serem. Pizzę należy piec w temperaturze 250 C przez około 10 minut.