Słynny makaron od Gigi Hadid

Znana na całym świecie modelka Gigi Hadid pod koniec minionego roku opublikowała na Instagramie przepis na pikantny makaron w kremowym sosie. Czy rzeczywiście jest tak dobry jak twierdzi i czy warto włączyć go do swojego codziennego jadłospisu? Jest to danie proste w przygotowaniu, składające się z niewielu składników. Można je dostosować do swoich preferencji smakowych m.in poprzez dodatek przypraw i ziół. Warto do niego dodać ulubione warzywa (np. cukinię, paprykę) by podnieść wartość odżywczą. Aby danie było bardziej sycące można do niego dodać kurczaka, indyka, kawałki łososia lub tofu.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 824 kcal
  • Białko: 22,9 g
  • Tłuszcze: 47 g
  • Węglowodany: 75,3 g

Składniki:

  • Oliwa z oliwek - 2,5 łyżki (25g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5g)
  • Cebula - mały kawałek (10g)
  • Passata pomidorowa (przecier) 2 łyżki (30g)
  • Jogurt grecki lub śmietana 12% - 3 łyżki (60g)
  • Mielona papryka chili lub płatki chili - łyżeczka (5g)
  • Ulubiony makaron np. tagliatelle, muszelki - szklanka (waga zależna od rodzaju makaronu)
  • Masło - łyżka (10g)
  • Ser, parmezan - 2,5 łyżki (20g)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bazylia, szczypiorek lub inne ulubione zioła

Przygotowanie:

Na dużej patelni na oliwie zeszklić rozgnieciony czosnek i posiekaną cebulę. Wlać passatę pomidorową i zagotować, aż lekko zbrunatnieje (skarmelizują się). Dodać jogurt lub śmietanę. Jeśli używane są warzywa i alkohol, należy je dodać na tym etapie i gotować, aż zmiękną a część sosu odparuje. Doprawić solą, pieprzem i papryką chili (płatkami, zmielonymi) – w zależności od preferencji jednak modelka podkreśla, iż danie to powinno być ostre. Do sosu dodać łyżkę masła i gotować na małym ogniu, aż masło się roztopi. W międzyczasie w lekko osolonej wodzie ugotować makaron. Przy odcedzaniu zostawić pół szklanki wody. Makaron dodać do sosu razem z pozostawioną wodą. Dokładnie wymieszać i posypać tartym parmezanem. Przed podaniem posypać ulubionymi ziołami. Smacznego!

Jak widać nie jest to niskokaloryczne danie, a w oryginalnym przepisie znajduje się również łyżka wódki, która podnosi wartość energetyczną do 835 kcal. Dodawanie do dań napojów alkoholowych jest najbardziej bezpieczne, gdyż zawarty w nich alkohol odparuje w trakcie gotowania.

Przepis spisała, przygotowała i wykonała jego zdjęcia nasza praktykanta z placówki dietetycznej w Szczytnie, Pani Agata Krzewina.