Słynny makaron od Gigi Hadid

Znana na całym świecie modelka Gigi Hadid pod koniec minionego roku opublikowała na Instagramie przepis na pikantny makaron w kremowym sosie. Czy rzeczywiście jest tak dobry jak twierdzi i czy warto włączyć go do swojego codziennego jadłospisu? Jest to danie proste w przygotowaniu, składające się z niewielu składników. Można je dostosować do swoich preferencji smakowych m.in poprzez dodatek przypraw i ziół. Warto do niego dodać ulubione warzywa (np. cukinię, paprykę) by podnieść wartość odżywczą. Aby danie było bardziej sycące można do niego dodać kurczaka, indyka, kawałki łososia lub tofu.

Słynny makaron od Gigi Hadid

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 824 kcal
  • Białko: 22,9 g
  • Tłuszcze: 47 g
  • Węglowodany: 75,3 g

Składniki:

  • Oliwa z oliwek - 2,5 łyżki (25g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5g)
  • Cebula - mały kawałek (10g)
  • Passata pomidorowa (przecier) 2 łyżki (30g)
  • Jogurt grecki lub śmietana 12% - 3 łyżki (60g)
  • Mielona papryka chili lub płatki chili - łyżeczka (5g)
  • Ulubiony makaron np. tagliatelle, muszelki - szklanka (waga zależna od rodzaju makaronu)
  • Masło - łyżka (10g)
  • Ser, parmezan - 2,5 łyżki (20g)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bazylia, szczypiorek lub inne ulubione zioła

Przygotowanie:

Na dużej patelni na oliwie zeszklić rozgnieciony czosnek i posiekaną cebulę. Wlać passatę pomidorową i zagotować, aż lekko zbrunatnieje (skarmelizują się). Dodać jogurt lub śmietanę. Jeśli używane są warzywa i alkohol, należy je dodać na tym etapie i gotować, aż zmiękną a część sosu odparuje. Doprawić solą, pieprzem i papryką chili (płatkami, zmielonymi) – w zależności od preferencji jednak modelka podkreśla, iż danie to powinno być ostre. Do sosu dodać łyżkę masła i gotować na małym ogniu, aż masło się roztopi. W międzyczasie w lekko osolonej wodzie ugotować makaron. Przy odcedzaniu zostawić pół szklanki wody. Makaron dodać do sosu razem z pozostawioną wodą. Dokładnie wymieszać i posypać tartym parmezanem. Przed podaniem posypać ulubionymi ziołami. Smacznego!

Jak widać nie jest to niskokaloryczne danie, a w oryginalnym przepisie znajduje się również łyżka wódki, która podnosi wartość energetyczną do 835 kcal. Dodawanie do dań napojów alkoholowych jest najbardziej bezpieczne, gdyż zawarty w nich alkohol odparuje w trakcie gotowania.

Przepis spisała, przygotowała i wykonała jego zdjęcia nasza praktykanta z placówki dietetycznej w Szczytnie, Pani Agata Krzewina.