Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 824 kcal
- Białko: 22,9 g
- Tłuszcze: 47 g
- Węglowodany: 75,3 g
Składniki:
- Oliwa z oliwek - 2,5 łyżki (25g)
- Czosnek - 1 ząbek (5g)
- Cebula - mały kawałek (10g)
- Passata pomidorowa (przecier) 2 łyżki (30g)
- Jogurt grecki lub śmietana 12% - 3 łyżki (60g)
- Mielona papryka chili lub płatki chili - łyżeczka (5g)
- Ulubiony makaron np. tagliatelle, muszelki - szklanka (waga zależna od rodzaju makaronu)
- Masło - łyżka (10g)
- Ser, parmezan - 2,5 łyżki (20g)
- Sól i pieprz do smaku
- Bazylia, szczypiorek lub inne ulubione zioła
Przygotowanie:
Na dużej patelni na oliwie zeszklić rozgnieciony czosnek i posiekaną cebulę. Wlać passatę pomidorową i zagotować, aż lekko zbrunatnieje (skarmelizują się). Dodać jogurt lub śmietanę. Jeśli używane są warzywa i alkohol, należy je dodać na tym etapie i gotować, aż zmiękną a część sosu odparuje. Doprawić solą, pieprzem i papryką chili (płatkami, zmielonymi) – w zależności od preferencji jednak modelka podkreśla, iż danie to powinno być ostre. Do sosu dodać łyżkę masła i gotować na małym ogniu, aż masło się roztopi. W międzyczasie w lekko osolonej wodzie ugotować makaron. Przy odcedzaniu zostawić pół szklanki wody. Makaron dodać do sosu razem z pozostawioną wodą. Dokładnie wymieszać i posypać tartym parmezanem. Przed podaniem posypać ulubionymi ziołami. Smacznego!
Jak widać nie jest to niskokaloryczne danie, a w oryginalnym przepisie znajduje się również łyżka wódki, która podnosi wartość energetyczną do 835 kcal. Dodawanie do dań napojów alkoholowych jest najbardziej bezpieczne, gdyż zawarty w nich alkohol odparuje w trakcie gotowania.
Przepis spisała, przygotowała i wykonała jego zdjęcia nasza praktykanta z placówki dietetycznej w Szczytnie, Pani Agata Krzewina.