
Sałatki to dania, które mogą być tak różne, jak wyobraźnia każdego z nas. Często wypróbowanie nieoczywistych połączeń może bardzo pozytywnie zaskakiwać. Poniżej znajdziecie propozycję sałatki słodko-słonej, dzięki połączeniu sera feta oraz gruszki. Smacznego!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
370 kcal
- Białko:
12 g
- Tłuszcze:
26,5 g
- Węglowodany:
24,5 g
Składniki na 1 porcję:
- Szpinak - garść
- Gruszka – 100g
- Feta – 60g
- Orzechy włoskie – 15g (łyżka)
- Sos: 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka wody
- Odrobina musztardy
- Pół łyżeczki miodu
- Odrobina soku z cytryny
- Bazylia suszona do smaku
Przygotowanie:
Gruszkę pokroić wzdłuż i grillować na patelni grillowej, oprószyć cukrem (opcjonalnie). Fetę pokruszyć. Na szpinaku ułożyć wszystkie składniki. Sos wymieszać, polać sałatkę.