Omlet owsiany z truskawkami

Omlet owsiany z truskawkami

Płatki owsiane wsypujemy do wysokiego naczynia. Dodajemy kakao i jajka. Wszystko blendujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy żurawinę i wiórki kokosowe, całość mieszamy. Przygotowaną masę wylewamy na patelnię i smażymy na wolnym ogniu. Gdy brzegi omleta się zarumienią, przewracamy go na drugą stronę. Po około 3-5 minutach wykładamy omleta na talerz, polewamy...

Krem orzechowy z awokado

Krem orzechowy z awokado

Wszystkie składniki razem zblendować. Mus może być przechowywany w słoiczku w lodówce przez około tydzień. Awokado, mimo wysokiej kaloryczności, jest bogate w „zdrowe tłuszcze”, głównie JKT, a także WKT omega 3 i 6. Dzięki temu  wpływa dobroczynnie na profil lipidowy, obniżając poziom cholesterolu i przyczyniając się do redukcji ryzyka chorób układu krążenia....

Wegański smalec z fasoli

Wegański smalec z fasoli

Cebulę należy obrać, pokroić i zeszklić na patelni. Kolejnym krokiem jest połączenie jej z odsączoną fasolą z puszki przy użyciu blendera – całość należy zblendować na gładką masę. Smalec świetnie smakuje sam, ale jeszcze lepiej na kanapkach. Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań. Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

Sałatka z rukolą, burakiem i serem camembert

Sałatka z rukolą, burakiem i serem camembert

Buraki należy umyć, ugotować, obrać i pokroić w kostkę razem z serem. Rukolę należy umyć i umieścić w jednym naczyniu z żurawiną, burakami i serem camembert. Całość należy polać olejem lnianym i dobrze wymieszać. Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań. Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

Fritatta ze szpinakiem i pieczarkami

Fritatta ze szpinakiem i pieczarkami

Pieczarki drobno pokroić i jeśli będzie używany szpinak mrożony to razem z nim chwile je poddusić na patelni. Następnie jajka wybić do miski, połączyć z serkiem, pieczarkami, kukurydzą i szpinakiem. Doprawić do smaku przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Całość przelać na wysmarowaną olejem formę (najlepiej taką do tarty). Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora...

ummus z mango i papryczkami chilli

Hummus z mango i papryczkami chilli

Ciecierzycę przygotować według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu zmiksować z oliwą, mango, tahini, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz pomarańczy. Całość doprawić do smaku odrobiną soli i wymieszać z drobno posiekaną papryczką chilli.

Pomidorowa pasta z soczewicy

Pomidorowa pasta z soczewicy

Soczewicę przepłukać na sicie, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:1, ostudzić, następnie zmiksować blenderem z pozostałymi składnikami, doprawić i gotowe!

Zielony koktajl z nasionami chia

Zielony koktajl z nasionami chia

Wykonanie jest banalnie proste – wszystkie składniki należy zblendować ze sobą. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony lub podawany z kostkami lodu. Jeśli chcemy przygotować koktajl w wersji wegańskiej, mleko możemy zastąpić wodą lub napojem roślinnym. Możemy także zwiększyć ilość białka dodając odżywkę białkową. Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk w Poznaniu....

Muffinki jogurtowe z borówkami

Muffinki jogurtowe z borówkami

Wszystkie składniki (poza borówkami) zmiksować. Następnie do powstałej masy delikatnie wmieszać borówki. Przełożyć do papierowych lub silikonowych foremek na muffinki i piec 20-25 min. w 180 stopniach.

Ciasteczka kokosowe

Ciasteczka kokosowe

Białka jaja ubić z erytrolem i cukrem waniliowym. Gdy piana będzie sztywna dodać wiórki kokosowe i całość wymieszać. Rozłożyć pianę na kształt ciasteczek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 35 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku.

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Przepis na 15 porcji Śliwki i daktyle zalać wrzątkiem. Odczekać około 10 minut do ich napęcznienia. Następnie odlać wodę w której się moczyły. Zmiksować wszystkie składniki na dość gładką masę (idealnie gładka nie będzie). Z masy zrobić kulki i każdą obtoczyć w kakao. Całość schłodzić min. 2 h w lodówce i przechowywać...

toritlla z kurczakiem

Tortilla z orzechowym kurczakiem

Dużo czasu spędzasz poza domem i nie masz co zjeść na 2 śniadanie lub nie masz gdzie odgrzać obiadu, poniższa propozycja powinna Ci przypaść do gustu. Tortilla to smaczne danie, które możesz zabrać ze sobą 🙂 Wartość odżywcza: Energia 415 kcal Białko 34,6 g Tłuszcze 16,9 g Węglowodany 30,4 g Błonnik 1,39...

×