
Osoby, które w swojej pracy nie mają możliwości w czasie drugiego śniadania oderwać się od wykonywanych zadań, bardzo często rezygnują z posiłku. Takie decyzja nie jest do końca dobra. Wówczas rozwiązaniem może być koktajl, którego wypicie nie zabiera wiele czasu. Wystarczy przygotować go dzień wcześniej i zabrać z sobą do pracy. Nasza propozycja – zielony koktajl z nasionami chia – świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, dostarcza sporej ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu nasyci nas na długo.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia:
363 kcal
- Białko:
16 g
- Tłuszcze:
8 g
- Węglowodany:
52 g
Składniki na 1 porcję:
- 2 małe garście szpinaku (50 g)
- 1 łyżka nasion chia (10 g)
- 2 łyżki płatków owsianych (20 g)
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych (3 g)
- 1 banan (120 g)
- 1 szklanka mleka 0,5% (250 ml)
Przygotowanie:
Wykonanie jest banalnie proste – wszystkie składniki należy zblendować ze sobą. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony lub podawany z kostkami lodu.
Jeśli chcemy przygotować koktajl w wersji wegańskiej, mleko możemy zastąpić wodą lub napojem roślinnym. Możemy także zwiększyć ilość białka dodając odżywkę białkową.
Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka