Wege babka ziemniaczana

Wege babka ziemniaczana

Ziemniaki i marchew zetrzeć na tarce, dodać mąkę, skrobię ziemniaczaną i 2 jajka i wymieszać. Do masy dodać pokrojone boczniaki, posiekaną cebulę podsmażone wcześniej na patelni oraz ciecierzycę. Formę o długości 24 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu z...

Wege babka ziemniaczana

Tofu z ryżem i warzywami

Na początku należy ugotować ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mieszankę chińską oraz fasolkę szparagową. Kiedy wszystko się rozmrozi, dodać pokrojone w kostkę tofu. Następnie dodać sos sojowy i całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowany sos należy podawać z ryżem i sezamem.

Wege babka ziemniaczana

Makaron z warzywami i tofu

Na początku należy pokroić tofu w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie  paprykę, cebulę oraz cukinię  pokroić w drobną kostkę i dodać na patelnię. Potem dodać szklankę przecieru pomidorowego i przyprawić ulubionymi ziołami (ja użyłam oregano, bazylię oraz rozmaryn). Do przygotowanego sosu dodać mrożony groszek i chwilę pogotować.  W międzyczasie należy...

Omlet z warzywami

Omlet z warzywami

Na połowie masła należy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać szpinak i poczekać aż zmniejszy swoją objętość. W misce należy połączyć jajka z ulubionymi przyprawami, mlekiem, serem, kukurydzą oraz wcześniej przygotowanym szpinakiem i cebulką. Następnie na drugiej połowie masła należy usmażyć omlet. Na wierzch masy jajecznej należy wyłożyć pomidorki koktajlowe i...

Musli z jogurtem i owocami

Musli z jogurtem i owocami

Na początku należy pokroić gruszkę oraz kiwi i umieścić owoce w miseczce. Następnie należy nałożyć jogurt, posypać płatkami owsianymi oraz musli. Na wierzch dodać borówki i całość polać masłem orzechowym.

Smoothie szpinakowe

Smoothie szpinakowe

Banana, pomarańcze i awokado obrać ze skórki i pokroić. Dodać do owoców umyty szpinak i całość zalać wodą. Zmiksować do powstania dość gładkiej konsystencji.

Chaczapuri

Chaczapuri

Na początku należy przygotować rozczyn. Drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier oraz 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Do dużej miski należy przesiać pozostałą mąkę, dodać sól i dodać rozczyn. Na koniec dodać oliwę i wyrabiać ciasto przez minimum 15 minut. Tak przygotowane ciasto odkładamy...

Pizza pełnoziarnista

Pizza pełnoziarnista

Na początku należy przygotować rozczyn. Drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier oraz 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Do dużej miski należy przesiać pozostałą mąkę, dodać sól i dodać rozczyn. Na koniec dodać oliwę i wyrabiać ciasto przez minimum 15 minut. Tak przygotowane ciasto odkładamy...

Słynny makaron od Gigi Hadid

Słynny makaron od Gigi Hadid

Na dużej patelni na oliwie zeszklić rozgnieciony czosnek i posiekaną cebulę. Wlać passatę pomidorową i zagotować, aż lekko zbrunatnieje (skarmelizują się). Dodać jogurt lub śmietanę. Jeśli używane są warzywa i alkohol, należy je dodać na tym etapie i gotować, aż zmiękną a część sosu odparuje. Doprawić solą, pieprzem i papryką chili (płatkami,...

yżanka z jabłkiem i cynamonem

Ryżanka z jabłkiem i cynamonem

Do zagotowanego mleka wsypujemy płatki ryżowe i gotujemy kilka minut. W tym czasie na tarce należy zetrzeć jabłko, posypać obficie cynamonem. Następnie do miseczki wlewamy ugotowane płatki, posypujemy cynamonem, orzechami laskowymi i borówkami.

Warzywne leczo

Warzywne leczo

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Kiedy się zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię. Smażymy warzywa aż do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone kiełbaski z boczniaków (można użyć zwykłej kiełbasy). Całość zalewamy przecierem pomidorowym i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami.

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Dynię pokroić i piec w piekarniku w 180 C przez 20-25 minut, aż warzywo będzie miękkie. Po upieczeniu obrać dynię ze skórki i zblendować miąższ na puree. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w cienkie plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone warzywa, następnie wlać bulion i gotować do miękkości. Na koniec dodać...

×