Deser z pszenicą ekspandowaną

Kaszę manną gotujemy na wodzie, dodajemy miód i czekamy aż uzyskamy kremową, gęstą konsystencję. Kiedy kasza trochę przestygnie mieszamy ją ze skyrem i 20 g pszenicy ekspandowanej. Całość przekładamy do miseczki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią naszą masę. Na koniec całość posypujemy owocami oraz resztą pszenicy ekspandowanej.

Śniadaniowy bowl

Nasiona chia zalewamy wodą wieczorem, aby mogły napęcznieć. Rano do blendera wrzucamy mango, czerwone porzeczki, odżywkę białkową, płatki, kefir oraz nasiona chia. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie przelewamy ją do miseczki. Całość posypujemy musli, granolą czekoladową oraz mieszanką orzechów.

Świąteczne pierniki

Na początku rozpuszczamy masło w rondelku i dodajemy do niego miód. Następnie dodajemy kakao i przyprawę do pierników. Masę należy podgrzewać do momentu aż masło całkowicie się rozpuści. Kolejnym krokiem jest wymieszanie mąki, żółtek jaj z kwaśną śmietaną i sodą. Następnie łączymy suche składniki z wcześniej przygotowaną masą (powinna być ona przestudzona)....

Omlet na słodko

W misce łączymy jajko, mąkę, odżywkę białkową, cynamon, szczyptę soli oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i dolać tyle wody aby uzyskać konsystencje gęstego jogurtu. Następnie masę wylewamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy to momentu ścięcia omletu. Gotowy placek smarujemy serkiem wiejskim, układamy owoce...

Jaglanka z wiśniami

W misce łączymy jajko, mąkę, odżywkę białkową, cynamon, szczyptę soli oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i dolać tyle wody aby uzyskać konsystencje gęstego jogurtu. Następnie masę wylewamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy to momentu ścięcia omletu. Gotowy placek smarujemy serkiem wiejskim, układamy owoce...

Czekoladowa jaglanka

Płatki zalewamy napojem migdałowym i gotujemy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy kakao i skyr, całość dokładnie mieszamy. Gotową jaglankę przekładamy do miseczki, układamy banany, maliny, odrobinę czekoladowej granoli i maku.

Szybka zupa buraczkowa

Buraczki zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę i zalać bulionem. Dołożyć przyprawy i czosnek i gotować 15 minut. Na koniec dodać ocet winny i całość wymieszać.

Kanapki w stylu greckim

Na pieczywie należy rozsmarować ser ricottę, następnie ułożyć rukolę i plastry pomidora. Na wierzch ułożyć oliwki pokrojone na drobne kawałki, kanapki posypać kiełkami. Na sam koniec skropić pieczywo oliwą z oliwek, zjeść z pokrojonymi rzodkiewkami.

Spaghetti wegetariańskie

Na rozgrzanej oliwie należy podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, następnie dodać pokruszone tofu. Całość należy zalać przecierem pomidorowym i doprawić do smaku. Ja użyłam soli, pieprzu, rozmarynu, oregano, bazylii oraz odrobiny sosu sojowego. W międzyczasie należy ugotować makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kiedy wszystko będzie gotowe, należy nałożyć sos na...

Placuszki z owocami

Mąkę, odżywkę białkową, proszek do pieczenia, mleko, odrobinę aromatu waniliowego i jajko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie jabłko kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Kiedy będą gotowe, na wierzch wykładamy skyr, pokrojone truskawki i kiwi. Całość polewamy masłem orzechowym i posypujemy wiórkami...

Pieczone bataty z twarożkiem i warzywami

Batata należy przekroić na pół i posmarować z obu stron oliwą z oliwek. Następnie należy go przyprawić ulubionymi przyprawami (u mnie była to słodka papryka, wędzona papryka, rozmaryn, sól i pieprz). Następnie należy piec batata przez około godzinę w temperaturze 180 C. W tym czasie należy rozgnieść twaróg, dodać odrobinę mleka i...

×