Bajgle na zakwasie

Sposób przygotowania: Dzień 1: Rano należy wyjąć zakwas z lodówki i dokarmić mąką. W południe, gdy zakwas już wyrośnie i będzie puszysty należy zagnieść ciasto z podanych składników. Połączyć zakwas ze szklanką wody, cukrem i dodać szklankę mąki. Wszystko wymieszać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Potem dalej dodawać stopniowo mąkę (ilość...

Bowl z kaszą gryczaną, burakiem i batatami – obiad

Kasze gryczaną ugotować. Batata obrać ze skórki, umyć, pokroić w plasterki i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Całość polać oliwą z oliwek i dodać ulubione przyprawy (dobrze sprawdzą się zioła prowansalskie).  Plasterki batatów piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 20 minut (można sprawdzić widelcem, czy są miękkie). Fetę i buraka...

Smoothie bowl – śniadanie

Przygotowanie: Szpinak opłukać w wodzie, a następnie zblendować go na gładką masę wraz z bananem, płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, erytrytolem i napojem sojowym. Dla smaku można dodać odrobinę soku z wyciśniętej cytryny. Całość przelać do miseczki, udekorować owocami i orzechami.    Dodatkowo: w ciepłe dni szczególnie sprawdzą się owoce mrożone – to...

Wege Placki z Cukinii z Warzywnym Sosem

🥄 Sposób przygotowania: Placki z cukinii: Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Posól i odstaw na 10 minut, aby puściły sok. W międzyczasie posiekaj cebulę i czosnek. Po 10 minutach odciśnij cukinię z nadmiaru wody. W misce wymieszaj cukinię, cebulę, czosnek, jajka, mąkę, sól i pieprz. Na patelni rozgrzej oliwę. Nakładaj...

Curry z ciecierzycą i szpinakiem

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę, po chwili dodać czosnek i imbir. Następnie dodać kumin, curry i kruszone chili. Dodać koncentrat pomidorowy i lekko go zrumienić. Następnie wlać pomidory. Wymieszać. Po 5 minutach wsypać odsączoną ciecierzycę. Gotować przez ok. 10 minut. Po tym czasie...

Zupa prebiotycza

Ziemniaki, pietruszkę, seler obrać, pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać kurkumę, curry oraz cebulę w kostkę, pora w talarki i czosnek. Smażyć do zeszklenia pora i cebuli. Następnie dodać warzywa korzeniowe, ziele angielskie, liść laurowy, zalać 500 ml wody, gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać odcedzoną ciecierzycę....

Quesadilla, jabłko i marchew

Na tortilli ułożyć plasterki sera i paprykę pokrojoną w kostkę. Złożyć na 2 razy na pół i zapiec w opiekaczu lub na patelni tak, aby ser się rozpuścił. Następnie pomiędzy włożyć roszponkę.

Placki kalafiorowo-pomidorowe

Kalafior zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pomidory i cebulę drobno posiekać. Do warzyw dodać jajko, siemię i mąkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem (ok. 5 sztuk).

Omlet biszkoptowy z serkiem i owocami

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty doli. Następnie dodać żółtka, jogurt i mąkę, wymieszać delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzać olej, wylać masę i smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Po 3 minutach energicznie obrócić na drugą stronę. Podawać z ulubionymi owocami i serkiem.

Pomidorowe orzotto ze szpinakiem i fasolą

Na oliwie należy podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Dodać koncentrat i wymieszać by trochę się zarumienił. Następnie dodać szklankę wody wymieszanej z serkiem. Dodać fasolę i makaron orzo. Przykryć pokrywką i gotować aż makaron będzie miękki (w razie potrzeby dodawać wodę). Pod koniec gotowania dodać szpinak.

Lekkie pączki z piekarnika

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem, mąkami, ksylitolem, olejem i proszkiem do pieczenia. Ręką lub mikserem wyrobić ciasto. Następnie Z ciasta odrywać po kawałku, uformować kulkę, rozpłaszczyć lub rozwałkować, na środek nałożyć marmoladę, ciasto zagnieść do środka i uformować kulki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180...

×