Curry z ciecierzycą i szpinakiem

Coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie mięsa w diecie, ale nie wie jak stworzyć smaczne i zbilansowane danie bez jego użycia. Moją dzisiejszą propozycją jest porządnie doprawione curry z ciecierzycą i ryżem.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 649 kcal
  • Białko: 27 g
  • Tłuszcze: 18 g
  • Węglowodany: 101 g

Składniki na 1 porcję:

  • Cebula (50g - ½ sztuki)
  • Czosnek (5g - 1 ząbek)
  • Korzeń imbiru (2g - 1 łyżeczka)
  • Curry w proszku (6g - 2 łyżeczki)
  • Kumin (2g - 1 łyżeczka)
  • Kruszone chili (2g - ½ łyżeczki)
  • Ryż basmati (50g - ¼ szklanki)
  • Oliwa z oliwek (5g - ½ łyżki)
  • Koncentrat pomidorowy (30g - 2 łyżeczki)
  • Pomidory z puszki (200g - ½ puszki)
  • Ciecierzyca (120g - ½ puszki)
  • Serek naturalny Bieluch (75g - 3 łyżki)
  • Szpinak (50g - 2 garście)

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę, po chwili dodać czosnek i imbir. Następnie dodać kumin, curry i kruszone chili. Dodać koncentrat pomidorowy i lekko go zrumienić. Następnie wlać pomidory. Wymieszać.
Po 5 minutach wsypać odsączoną ciecierzycę. Gotować przez ok. 10 minut. Po tym czasie wrzucić szpinak. Pod koniec wmieszać serek. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ryżem.