Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 649 kcal
- Białko: 27 g
- Tłuszcze: 18 g
- Węglowodany: 101 g
Składniki na 1 porcję:
- Cebula (50g - ½ sztuki)
- Czosnek (5g - 1 ząbek)
- Korzeń imbiru (2g - 1 łyżeczka)
- Curry w proszku (6g - 2 łyżeczki)
- Kumin (2g - 1 łyżeczka)
- Kruszone chili (2g - ½ łyżeczki)
- Ryż basmati (50g - ¼ szklanki)
- Oliwa z oliwek (5g - ½ łyżki)
- Koncentrat pomidorowy (30g - 2 łyżeczki)
- Pomidory z puszki (200g - ½ puszki)
- Ciecierzyca (120g - ½ puszki)
- Serek naturalny Bieluch (75g - 3 łyżki)
- Szpinak (50g - 2 garście)
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę, po chwili dodać czosnek i imbir. Następnie dodać kumin, curry i kruszone chili. Dodać koncentrat pomidorowy i lekko go zrumienić. Następnie wlać pomidory. Wymieszać.
Po 5 minutach wsypać odsączoną ciecierzycę. Gotować przez ok. 10 minut. Po tym czasie wrzucić szpinak. Pod koniec wmieszać serek. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ryżem.