Fit rafaello

Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, następnie przelać wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Mleko kokosowe i wodę wlać do garnka, następnie dodać odcedzoną kaszę oraz ksylitol. Gotować na wolnym ogniu, do momentu aż wchłonie cały płyn, stale mieszając, aby kasza nie przywarła do dna. Do ugotowanej kaszy dodać olej kokosowy oraz połowę...

Ekspresowa pizza z patelni

Z drożdży, cukru i wody przygotować zaczyn, następnie wsypać mąkę, szczyptę sili i oliwę  wszystko dokładnie wyrobić.  Z rak przygotowanego ciasta uformować kulkę,  rozwałkować i ułożyć na suchej patelni, piec z jednej strony na małym  ogniu około 5 minut  następnie obrócić, posmarować koncentratem  przyprawić  ziołami, posypać startym serem mozzarella, dodać ulubione dodatki...

Burrito z czerwoną fasolą

Podgrzać tortillę, aby była miękka i elastyczna. Awokado ugnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny, pokrojoną cebulą i czosnkiem. Dodać sól, pieprz i kolendrę. Tortillę posmarować pastą z awokado. Nałożyć porcję pokrojonych warzyw, fasolę i mozzarellę. Zawinąć w kopertę. Zawinięte burrito podgrzać z każdej strony na patelni teflonowej, aż do zarumienienia.

Bułeczki bao bao z szarpanym kurczakiem i mnóstwem warzyw

Suche składniki umieścić W misce. Drożdże wraz z szczyptę ksylitolu rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić na 10 minut. Następnie zaczyn, ocet i wodę dodać do miski. Wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Przykryć ściereczką odstawić na godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać niego okręgi, pozostawić do podrośnięcia. Wewnętrzną część posmarować...

Brownie z fasoli bez mąki

Fasolę dokładnie przepłukać i i przesypać do dużej miski. Dodać do niej jajka, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę przelać do formy keksówki i umieścić w piekarniku na 40 do 60 minut w 180 stopniach (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę...

Bowl z tofu, jajkiem i pieczonym kalafiorem

Jajko ugotować na twardo. Komosę ugotować w bulionie z dodatkiem soli. Kalafior podzielić na różyczce, ciecierzycę odsączyć, wymieszać oliwą (łyżeczką), sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec ok. 30 min. w 190 st. C do zarumienienia warzyw. W międzyczasie tofu pokroić w kostkę, wymieszać z papryką wędzoną,...

Zupa krem z pieczonej papryki i bata

Batata, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze części. Razem z batatem wyłożyć do naczynia żaroodpornego i polać połową oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C i piec do momentu zbrązowienia skórki papryki (ok. 30 minut). W międzyczasie na pozostałej oliwie podsmażyć cebulę...

Tarta cytrynowa na kakaowym spodzie

Spód: Banana zblendować, wymieszać z mąką orkiszową, ziemniaczaną i kakao. Dodać olej, jajko i syrop klonowy. Dobrze wyrobić i wyłożyć na spód do tarty i dokładnie rozprowadzić po blaszce tak, aby ciasto wychodziło także na boczne ścianki. Nakłuć widelcem ciasto, przykryć folią aluminiową wysypać groch lub fasolę (zabezpieczy to ciasto przed podnoszeniem...

Sernik dyniowy

Spód: Migdały zalać wrzątkiem, a po kilku minutach obrać ze skórki, następnie dodać zblendowane ciasteczka, cynamon i roztopione masło (uważać, aby nie zagotować). Wszystko dokładnie wymieszać, całość wyłożyć do brytfanny (ok. 24 cm średnicy) z papierem do pieczenia. Dokładnie docisnąć łyżką do spodu. Masa serowa: Dynię obrać, pokroić i podpiec w piekarniku...

Sałatka z grillowanym bakłażanem, halloumi i sosem czosnkowym

Bakłażan pokroić w plastry, posypać papryką i czosnkiem (najlepiej w proszku), następnie grillować na patelni grillowej lub zwykłej na rozgrzanej oliwie. Ser pokroić w plasterki i grillować bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej (lub opiekaczu z opcją grilla). Bakłażan i ser ułożyć na talerzu z roszponką, dodać przekrojone pomidorki. Całość polać dressingiem:...

Biszkoptowo-budyniowy omlet z owocami i sosem orzechowym

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną masę, następnie dodać żółtka i budyń, wtedy już bardzo delikatnie wymieszać do połączenia składników. Smażyć na rozgrzanej oliwie pod przykryciem do ścięcia omleta. Ułożyć pokrojone owoce i podawać z sosem: jogurt wymieszać z masłem orzechowym. Całość posypać pokruszonymi orzechami.

Dietetyk online

Kleik ryżowy z owocami

Mleko delikatnie podgrzać, następnie dodać kleik, odżywkę białkową i całość energicznie wymieszać. Po chwili dodać skyr i całość dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać do miseczki, posypać pokrojonymi owocami, migdałami, a wierzch polać masłem orzechowym.

×