Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 592 kcal
- Białko: 30g
- Tłuszcze: 30g
- Węglowodany: 55g
Składniki na 1 porcję:
- 1/6 szklanki komosy ryżowej (30 g)
- 1 garść szpinaku (25 g)
- 1 garść kalafiora (100 g)
- 2 sztuki rzodkiewki (30 g)
- 1/4 sztuki awokado (35 g)
- 1 sztuka jaja, kurzego (50 g)
- 1/4 puszki ciecierzycy, bez zalewy (60 g)
- 3 plastry tofu wędzonego (60 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 ml)
- 1/8 granata (10 g)
- 1 łyżka szczypiorku (5 g)
- 1 łyżeczka papryki wędzonej (4 g)
- 1 łyżeczka curry (3 g)
- 4 łyżeczki sosu sojowego (20 g)
- 1 łyżeczka imbiru (3 g)
- 1 ząbek czosnku (5 g)
- 1/3 szklanki bulionu, warzywnego (100 ml)
Przygotowanie:
Jajko ugotować na twardo. Komosę ugotować w bulionie z dodatkiem soli. Kalafior podzielić na różyczce, ciecierzycę odsączyć, wymieszać oliwą (łyżeczką), sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec ok. 30 min. w 190 st. C do zarumienienia warzyw. W międzyczasie tofu pokroić w kostkę, wymieszać z papryką wędzoną, curry, imbirem i sosem sojowym, następnie usmażyć na pozostałej oliwie (łyżeczka) na złoty kolor. W misce układać kolejno ugotowaną komosę, szpinak, usmażone tofu, pieczone warzywa, pokrojone w plasterki awokado i rzodkiewkę. Dodać przekrojone jajko. Całość posypać granatem, szczypiorkiem i przyprawić do smaku solą i pieprzem.