Bowl z tofu, jajkiem i pieczonym kalafiorem

Tofu to produkt, który warto włączyć do jadłospisu, ze względu na szereg wartości odżywczych jakie się w nim znajdują. Idealnie sprawdzi się w zbilansowaniu diet wegetariańskiej i wegańskiej.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 592 kcal
  • Białko: 30g
  • Tłuszcze: 30g
  • Węglowodany: 55g

Składniki na 1 porcję:

  • 1/6 szklanki komosy ryżowej (30 g)
  • 1 garść szpinaku (25 g)
  • 1 garść kalafiora (100 g)
  • 2 sztuki rzodkiewki (30 g)
  • 1/4 sztuki awokado (35 g)
  • 1 sztuka jaja, kurzego (50 g)
  • 1/4 puszki ciecierzycy, bez zalewy (60 g)
  • 3 plastry tofu wędzonego (60 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 ml)
  • 1/8 granata (10 g)
  • 1 łyżka szczypiorku (5 g)
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej (4 g)
  • 1 łyżeczka curry (3 g)
  • 4 łyżeczki sosu sojowego (20 g)
  • 1 łyżeczka imbiru (3 g)
  • 1 ząbek czosnku (5 g)
  • 1/3 szklanki bulionu, warzywnego (100 ml)

Przygotowanie:

Jajko ugotować na twardo. Komosę ugotować w bulionie z dodatkiem soli. Kalafior podzielić na różyczce, ciecierzycę odsączyć, wymieszać oliwą (łyżeczką), sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec ok. 30 min. w 190 st. C do zarumienienia warzyw. W międzyczasie tofu pokroić w kostkę, wymieszać z papryką wędzoną, curry, imbirem i sosem sojowym, następnie usmażyć na pozostałej oliwie (łyżeczka) na złoty kolor. W misce układać kolejno ugotowaną komosę, szpinak, usmażone tofu, pieczone warzywa, pokrojone w plasterki awokado i rzodkiewkę. Dodać przekrojone jajko. Całość posypać granatem, szczypiorkiem i przyprawić do smaku solą i pieprzem.