Dietetyk online

Kleik ryżowy z owocami

Mleko delikatnie podgrzać, następnie dodać kleik, odżywkę białkową i całość energicznie wymieszać. Po chwili dodać skyr i całość dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać do miseczki, posypać pokrojonymi owocami, migdałami, a wierzch polać masłem orzechowym.

Dietetyk online

Pieczona owsianka a’la jagodzianka

Do blendera wrzucić mus jabłkowy, białko, napój migdałowy, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Całość zblendować na gładką masę. Połowę masy przelać do kokilki. Jagody wymieszać z połową słodzika i mąką ziemniaczaną. Gotowe owoce przełożyć do kokilki i całość zalać drugą połową masy. Z masła, mąki i drugiej połowy słodzika przygotować kruszonkę...

Dieta i zdrowie

Kasza manna z truskawkami

Kaszę wsypujemy do zimnego mleka i gotujemy do momentu aż zacznie gęstnieć. Następnie wyłączamy palnik, dodajemy skyr, cynamon i miód. Przekładamy do miseczki, następnie dodajemy jabłko pokrojone w kostkę, truskawki i całość polewamy masłem orzechowym. Na koniec kaszę posypać orzechami nerkowca.

Plan żywieniowy

Piankowy deser z owocami

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie studzimy. Potem dodajemy skyr i miksujemy do połączenia składników. W międzyczasie przygotowujemy owoce do pucharków i zalewamy je gotową masą. Na koniec deser chowamy do lodówki na minumum 2 godziny.

dietetyka

Szakszuka z kaszą pęczak

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w kostkę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej oliwie, kiedy zmiękną dodajemy pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Na koniec wbijamy jajka i przykrywamy pokrywką, do czasu ścięcia białka. Jaja można posypać czarnuszką. Gotowe danie podajemy...

dietetyka

Cynamonowa pieczona owsianka

Do blendera wsypujemy płatki owsiane, szczyptę soli, cynamon, pół łyżeczki proszku do pieczenia, odżywkę białkową, napój migdałowy i mus owocowy (można użyć dowolnego smaku). Całość blendujemy na gładką masę. Następnie masę przelewamy do kokilki, na środek kładziemy skyr i masło orzechowe, potem całość delikatnie mieszamy. Owsiankę pieczemy przez 15 minut w temperaturze...

dietetyka

Czekoladowy omlet

Do blendera dodajemy jajko, płatki owsiane, 50 g twarogu, 80 g napoju migdałowego, kakao, 5 g miodu oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie masę przelewamy na rozgrzaną oliwę i smażymy omlet z dwóch stron. W między czasie pozostałą część twarogu łączmy z 10 g napoju migdałowego oraz 5 gramami miodu. Kiedy...

odchudzanie

Czekoladowa pieczona owsianka

Do blendera wsypujemy płatki owsiane, szczyptę soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia, kakao, odżywkę białkową, napój migdałowy i mus owocowy (można użyć dowolnego smaku). Całość blendujemy na gładką masę. Następnie masę przelewamy do kokilki, na środek kładziemy skyr i masło orzechowe, potem całość delikatnie mieszamy. Owsiankę pieczemy przez 15 minut w temperaturze...

porady dietetyczne

Szakszuka z serem burrata

Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy paprykę także pokrojoną w kosteczkę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim i ulubionymi ziołami. Potem dodajemy puszkę pomidorów, całość mieszamy. Na koniec wbijamy jajka, posypujemy czarnuszką i czekamy aż białka się zetną. Na talerzu dokładamy pokrojone awokado oraz ser burrata.

Zespół metaboliczny

Zespół metaboliczny – leczenie niefarmakologiczne

EPIDEMIOLOGIA I DEFINICJA Zespół metaboliczny (ZM) dotyczy ponad 20% Polaków a częstość zachorowań wzrasta. Zespołem metabolicznym nazywamy współistnienie otyłości z zaburzeniami gospodarki lipidowej, węglowodanowej i podwyższonymi wartościami ciśnienia tętniczego.   CZYNNIKI RYZYKA ZESPOŁU METABOLICZNEGO   Ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego rośnie wraz z wiekiem Występowanie otyłości Cukrzyca ciążowa bądź występowanie cukrzycy typu 2...

porady dietetyczne

Deser z pszenicą ekspandowaną

Kaszę manną gotujemy na wodzie, dodajemy miód i czekamy aż uzyskamy kremową, gęstą konsystencję. Kiedy kasza trochę przestygnie mieszamy ją ze skyrem i 20 g pszenicy ekspandowanej. Całość przekładamy do miseczki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią naszą masę. Na koniec całość posypujemy owocami oraz resztą pszenicy ekspandowanej.

×