Sałatka z brokułem, fetą i pomidorkami

Sałatka z brokułem, fetą i pomidorkami

Przygotowanie:

Ta szybka i pełna zdrowia potrawa, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom sałatek.



Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia 226 kcal
  • Białko 17,1 g

  • Tłuszcze 11,2 g
  • Węglowodany 22,5 g

Składniki:

  • 1 sztuka Brokuł
  • 3 dag Ser Feta
  • 20 dag Pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki Jogurt Naturalny
  • garść Poszatkowana sałata lodowa
  • garść Posiekana natka pietruszki
  • 2 łyżeczki Pestki dyni
  • sól, czarny pieprz

Przygotowanie: Brokuł umyć, podzielić na różyczki (łodygę odrzucić). Warzywo włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli, gotować ok. 5 min., odcedzić. Pomidorki umyć, przekroić na połowy. Ser pokroić w kostkę. Rozdrobnione składniki przełożyć do salaterki, dodać sałatkę, pestki dyni, natkę pietruszki oraz jogurt, doprawić pieprzem. Sałatkę delikatnie wymieszać i od razu podawać. Dobre źródło potasu (45% minimalnego dziennego zapotrzebowania), wapnia (34% zalecanego dziennego spożycia) i magnezu (42% zalecanego dziennego spożycia).



sałatka 2


Katarzyna Jaros
praktykantka