Przygotowanie:
Ta szybka i pełna zdrowia potrawa, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom sałatek.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia 226 kcal
- Białko 17,1 g
- Tłuszcze 11,2 g
- Węglowodany 22,5 g
Składniki:
- 1 sztuka Brokuł
- 3 dag Ser Feta
- 20 dag Pomidorki koktajlowe
- 2 łyżki Jogurt Naturalny
- garść Poszatkowana sałata lodowa
- garść Posiekana natka pietruszki
- 2 łyżeczki Pestki dyni
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie: Brokuł umyć, podzielić na różyczki (łodygę odrzucić). Warzywo włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli, gotować ok. 5 min., odcedzić. Pomidorki umyć, przekroić na połowy. Ser pokroić w kostkę. Rozdrobnione składniki przełożyć do salaterki, dodać sałatkę, pestki dyni, natkę pietruszki oraz jogurt, doprawić pieprzem. Sałatkę delikatnie wymieszać i od razu podawać. Dobre źródło potasu (45% minimalnego dziennego zapotrzebowania), wapnia (34% zalecanego dziennego spożycia) i magnezu (42% zalecanego dziennego spożycia).
Katarzyna Jaros
praktykantka