Przygotowanie:
To propozycja dla miłośników kaszy jaglanej pod każdą postacią! Kulki jaglano-kokosowe z niespodzianką w środku to świetna alternatywa dla popularnych pralin. Łatwa w przygotowaniu, o wysokiej wartości odżywczej, smaczna propozycja na podwieczorek czy zdrową przekąskę! Zaskocz Swoich bliskich!
Wartość odżywcza dla 1 porcji (2 sztuki):
- Energia 218 kcal
- Białko 6g
- Tłuszcz 12,4g
- Węglowodany 25,02g
Czas przygotowania: ok 45min. Przepis na ok 12 sztuk.
Składniki:
- 1,5 woreczka kaszy jaglanej (150 g)
- ok 2 szklanek mleka – może być krowie (1,5-2%)/sojowe/ryżowe (460g)
- 1/2 paczki wiórek kokosowych (100 g)
- 12 sztuk migdałów (ok 20g),
- 1 łyżka cukru (10g)
Przygotowanie: Kaszę dokładnie przepłukać na sitku o drobnych oczkach. Zagotować mleko, dodać cukier i kaszę. Gotować ok. 15 minut do momentu zmięknięcia kaszy ciągle mieszając – w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Po połowie czasu gotowania kaszy dodać ½ wiórek kokosowych. Po ugotowaniu schłodzić masę, formować w kuleczki z orzechem migdała w środku. Obtaczać w wiórkach kokosowych. Schodzić w lodówce.
Edyta Gotfryd
dietetyk