Pieczone szaszłyki z domowymi frytkami i sosem musztardowo – czosnkowym

Autor: Agnieszka Pompecka

Obiad, w którego skład wchodzi mięso z piersi kurczaka, nie musi wyglądać zawsze tak samo. Składnik ten świetnie nadaje się do pieczenia i może stać się częścią bardzo smacznego dania jakim są szaszłyki. Poniżej przedstawiamy przepis na pieczone szaszłyki z domowymi frytkami i sosem musztardowo – czosnkowym.

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    616 kcal

  • Białko:

    35 g

  • Tłuszcze:

    29 g

  • Węglowodany:

    54 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • pół piersi z kurczaka (100g)
  • 1/4 cukinii (100g)
  • 1 burak czerwony gotowany (100g)
  • 1/5 papryki żółtej (40g)
  • 1/5 papryki czerwonej (40g)
  • 1/3 cebuli czerwonej (30g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20g)
  • przyprawy do mięsa: czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, papryka wędzona
  • 2 ziemniaki (160g)
  • przyprawa do ziemniaków: tymianek
  • jogurt naturalny (100g)
  • łyżka musztardy (20g)
  • ząbek czosnku (5g)

 

Przygotowanie:

Mięso należy umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami i łyżką oleju. Warzywa pokroić w kostkę i wraz z mięsem nadziewać na wykałaczki do szaszłyków. Gotowy szaszłyk należy zawinąć w folię aluminiową. Ziemniaki obrać, pokroić na kształt frytek, obtoczyć w przyprawach wymieszanych w łyżce oleju. Szaszłyki i ziemniaki należy piec 15 – 20 min w 180 stopniach. W czasie pieczenia można przygotować sos – jogurt należy wymieszać z musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

 

Powrót Powrót