Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia: 616 kcal
- Białko: 35 g
- Tłuszcze: 29 g
- Węglowodany: 54 g
Składniki na 1 porcję:
- pół piersi z kurczaka (100g)
- 1/4 cukinii (100g)
- 1 burak czerwony gotowany (100g)
- 1/5 papryki żółtej (40g)
- 1/5 papryki czerwonej (40g)
- 1/3 cebuli czerwonej (30g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego (20g)
- przyprawy do mięsa: czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, papryka wędzona
- 2 ziemniaki (160g)
- przyprawa do ziemniaków: tymianek
- jogurt naturalny (100g)
- łyżka musztardy (20g)
- ząbek czosnku (5g)
Przygotowanie:
Mięso należy umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami i łyżką oleju. Warzywa pokroić w kostkę i wraz z mięsem nadziewać na wykałaczki do szaszłyków. Gotowy szaszłyk należy zawinąć w folię aluminiową. Ziemniaki obrać, pokroić na kształt frytek, obtoczyć w przyprawach wymieszanych w łyżce oleju. Szaszłyki i ziemniaki należy piec 15 – 20 min w 180 stopniach. W czasie pieczenia można przygotować sos – jogurt należy wymieszać z musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.