Kategoria: Aktualności

Wysoki cholesterol? Zwalcz go dietą!

Wysoki cholesterol? Zwalcz go dietą!

Zaburzenia gospodarki cholesterolowej są zaliczane do jednych z czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego w Polsce. Najczęstszymi przyczynami wysokiego cholesterolu są źle skomponowana dieta, nadmierna masa ciała oraz niska aktywność fizyczna. Szukasz odpowiedzi na pytania: czy istnieje dobry i zły cholesterol, jakie produkty mają szczególne właściwości zapobiegające hipercholesterolemii, jak wygląda diagnoza oraz jaką...

Czy dieta może mieć wpływ na niepłodność u mężczyzny?

Czy dieta może mieć wpływ na niepłodność u mężczyzny?

Niepłodność męska to jedna z obecnych chorób cywilizacyjnych spędzających sen z powiek wielu par. Stanowi ona główną przyczynę niepłodności u par w około 40% przypadków (w Polsce czynnik męski stwierdza się u około 40-60% niepłodnych par). Niepłodność stanowi w dzisiejszych czasach bardzo poważny problem, z którym boryka się wiele par.  Obecnie dominuje...

Relacja z warsztatów dla dzieci z klas I-V prowadzonych w ramach "Programu dla Szkół"

Relacja z warsztatów dla dzieci z klas I-V prowadzonych w ramach “Programu dla Szkół”

Edukacja żywieniowa dzieci jest kluczowa w ich późniejszym stosunku do zdrowego odżywiania! Dlatego nasi specjaliści z placówek Mój Dietetyk podjęli się przeprowadzenia serii warsztatów, których głównym tematem są nie tylko warzywa i owoce w diecie, ale także produkty mleczne stanowiące część piramidy żywieniowej dla dzieci i młodzieży.  Warsztaty dla dzieci z klas...

Binge-eating disorder (BED) - zespół kompulsywnego objadania się lub zespół gwałtownego objadania się - jak rozpoznać?

Binge-eating disorder (BED) – zespół kompulsywnego objadania się lub zespół gwałtownego objadania się – jak rozpoznać?

Zaburzenia odżywiania są coraz powszechniejsze. Do najbardziej rozpoznawalnych zalicza się bulimię i anoreksję. Jednakże wśród zaburzeń odżywiania występują również mniej lub bardziej określone i zbadane, między innymi zespół kompulsywnego objadania się (BED – ang. Binge-Eating Disorder). Statystycznie rzecz biorąc, jedzenie kompulsywne (lub też inaczej – napadowe), współistnieje z nadwagą u 25% chorujących!  Kompulsywne jedzenie...

Kilka słów o kiszonkach

Kilka słów o kiszonkach

Fermentacja jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania i przetwarzania żywności. Jej korzystny wpływ na organizm człowieka znano już w starożytności, gdzie pierwszymi fermentowanymi produktami były soja oraz grzyby. Mimo, że dopiero od kilkunastu lat szerzej mówi się o znaczeniu jelit oraz mikrobiomu jelitowego to już w czasach przed naszą erą zauważono rolę...

Specjaliści przyjaźni insulinoopornym!

Specjaliści przyjaźni insulinoopornym!

Fundacja Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie to jedyna w kraju, jak i Europie, Fundacja zajmująca się problemem insulinooporności, która kieruje swoją działalność nie tylko do pacjentów, ale także lekarzy, dietetyków, fizjoterapeutów, trenerów, psychologów i innych specjalistów. Prezes fundacji, pacjentka z insulinoopornością, instruktor sportowy i autorka popularnych książek na temat insulinooporności,...

Pandemia COVID-19 = epidemia zaburzeń odżywiania?

Pandemia COVID-19 = epidemia zaburzeń odżywiania?

Właśnie mijają dwa lata odkąd zmagamy się z pandemią COVID-19 w Polsce. Dla wielu z nas był to trudny czas przepełniony strachem o zdrowie i życie swoje oraz najbliższych, ale także czas, w którym kreowała się nowa rzeczywistość, nowy styl życia, do którego szybko trzeba było się dostosować. O konsekwencjach pandemii niewątpliwie...

Dieta wolumetryczna - jedz dużo i chudnij?

Dieta wolumetryczna – jedz dużo i chudnij?

Dieta wolumetryczna, nazywana także objętościową została opracowana przez dr Barbarę Rolls i R.A. Burnetta. Opiera się ona na doborze produktów w zależności od ich kaloryczności – im mniej kaloryczny produkt, tym większą jego ilość można spożywać. Jej podstawą są produkty zawierające dużo wody, jak na przykład warzywa i owoce, które można jeść...

Jak wrócić do zdrowia i zbudować odporność dietą po przebytym zakażeniu COVID-19?

Jak wrócić do zdrowia i zbudować odporność dietą po przebytym zakażeniu COVID-19?

Okres rekonwalescencji po przebytej chorobie, również po zakażeniu koronawirusem, nie należy do najłatwiejszych. Jest to obciążające dla organizmu, a zwłaszcza dla układu odpornościowego. Pacjenci powracający do zdrowia po chorobie COVID-19 doświadczają m.in. niedożywienia, przewlekłego zmęczenia, nasilonego stresu i niskiej sprawności fizycznej, co prowadzi do utrudnionego wykonywania codziennych czynności. Czas powrotu do zdrowia...

Dieta sirtfood - trend dietetyczny wypromowany przez gwiazdy

Dieta sirtfood – trend dietetyczny wypromowany przez gwiazdy

Od czasu do czasu świat obiegają doniesienia o spektakularnych metamorfozach znanych osobistości i od razu wszyscy chcą wiedzieć, jaką dietę stosowała gwiazda, by wykorzystać ją na swoje potrzeby. Dieta sirtfood stała się popularna za sprawą Adele – dzięki niej brytyjska piosenkarka schudła kilkadziesiąt kilogramów. Na czym więc polega ta dieta i czy...

FLEXI

Fleksitarianizm, jako łatwiejsza alternatywa diety wegetariańskiej

W dzisiejszych czasach diety eliminacyjne zyskały ogromną popularność. Bardzo duża część osób rezygnuje ze spożywanie nabiału, glutenu, mięsa, ryb czy też produktów pochodzenia zwierzęcego. W zależności od rodzaju diety, będzie ona mniej lub bardziej restrykcyjna. Istnieją różne powody, dla których ludzie ograniczają pewne produkty w swoich codziennych jadłospisach. Część z nich rezygnuje...

Intermittent Fasting – złoty Graal odchudzania?

Intermittent Fasting – złoty Graal odchudzania?

Jedną z popularnych  w ostatnich czasach koncepcji żywieniowych jest Intermittent Fasting (IF). Nazwę tę można przetłumaczyć jako post przerywany. Zakłada ona określony czas, w którym jemy – tzw. okno żywieniowe, przeplatany okresem, w którym powstrzymujemy się od jedzenia. Istnieje wiele odmian IF, ale główny podział można przeprowadzić odróżniając kilkugodzinne okno żywieniowe w...

×