dietetyka

Czekoladowa jaglanka

Płatki zalewamy napojem migdałowym i gotujemy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy kakao i skyr, całość dokładnie mieszamy. Gotową jaglankę przekładamy do miseczki, układamy banany, maliny, odrobinę czekoladowej granoli i maku.

wsianka z granatem, masłem orzechowym i bananem

Owsianka z granatem, masłem orzechowym i bananem

Płatki górskie zagotować na mleku, a następnie zmniejszyć moc palnika – owsianka już zacznie sama gęstnieć. Połowę banana rozgnieść widelcem, druga połowę pokroić na wierzch. Dodać masło orzechowe, sok z cytryny, syrop klonowy i wymieszać. Gdy owsianka będzie miała odpowiednią gęstość, przełożyć do miseczki. Podawać z granatem, orzechami i bananem. Przepis autorstwa...

Kokosowa owsianka z czereśniami i czekoladą

Kokosowa owsianka z czereśniami i czekoladą

Na spód miski położyć 1 kostkę czekolady – rozpuści się po zalaniu ciepła owsianką. Płatki zagotować na mleku, zmniejszyć moc palnika. Dodać wiórki i słodzidło wedle uznania. W międzyczasie wypestkować czereśnie. Owsiankę przełożyć do miski, ułożyć na niej owoce i zetrzeć na tarce drugą kostkę czekolady. Przepis autorstwa praktykantki, Zuzanny Wlazło.

Kanapki w stylu greckim

Kanapki w stylu greckim

Na pieczywie należy rozsmarować ser ricottę, następnie ułożyć rukolę i plastry pomidora. Na wierzch ułożyć oliwki pokrojone na drobne kawałki, kanapki posypać kiełkami. Na sam koniec skropić pieczywo oliwą z oliwek, zjeść z pokrojonymi rzodkiewkami.

Placuszki z owocami

Placuszki z owocami

Mąkę, odżywkę białkową, proszek do pieczenia, mleko, odrobinę aromatu waniliowego i jajko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie jabłko kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Kiedy będą gotowe, na wierzch wykładamy skyr, pokrojone truskawki i kiwi. Całość polewamy masłem orzechowym i posypujemy wiórkami...

Włoska przekąska, bruschetta

Włoska przekąska, bruschetta

W małym garnku rozgrzać połowę oliwy, dodać pomidory w puszce. Następnie gotować do momentu odparowania nadmiaru wody. Przyprawić ulubionymi ziołami (bazylia, oregano, rozmaryn). Pieczywo podpiec w piekarniku lub tosterze. Następnie nałożyć na nie przygotowane pomidory, plaster mozzarelli, skropić pozostałą oliwą i zapiekać w piekarniku do momentu roztopienia sera. Podawać ze świeżą bazylią...

Grecka sałatka

Grecka sałatka

Warzywa pokroić w kostkę, pomidorki i oliwki na połówki. Wymieszać ze świeżym szpinakiem, dodać pokrojoną w kostkę fetę. Całość posypać nasionami słonecznika i siemieniem lnianym. Na koniec sałatkę skropić oliwą z oliwek.

Kakaowa kasza manna z owocami

Kakaowa kasza manna z owocami

Do garnka wlewamy mleko migdałowe, dodajemy 3 łyżeczki erytrytolu oraz 1,5 łyżeczki kakao. Całość gotujemy. Następnie do wrzącego już mleka dodajemy kaszę mannę, cały czas mieszając – najlepiej trzepaczką, by kasza nie przywarła do dna. Gdy masa zgęstnieje, przelewamy do miseczek lub pucharków. Maliny miksujemy na gładką masę, dodajemy miodu, powstałym sosem...

Serowe bułeczki żytnie z suszonymi pomidorami

Serowe bułeczki żytnie z suszonymi pomidorami

Ser zmiksować/ zblendować z jajkiem i przyprawami. Dodać mąkę i sodę oraz proszek, po chwili dodać drobno posiekane pomidory (nie odciskać zbyt mocno z tłuszczu, jedynie odlać tłuszcz) i bazylię. Dobrze wymieszać, po czym wyłożyć na stolnicę i wyrabiać do sprężystości ciasta (powinno być lekko lepkie – zbyt duże podsypywanie mąką sprawi,...

×