Serowe bułeczki żytnie z suszonymi pomidorami

Autor: Justyna Walerowska-Madej

Zrób je na dzisiejsze śniadanie – najlepiej smakują w dniu pieczenia (ale można przechowywać w foliowym woreczku)!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    111 kcal

  • Białko:

    7,72 g

  • Tłuszcze:

    29,3 g

  • Błonnik pokarmowy:

    2,5 g

  • Węglowodany:

    14,6 g

 

Składniki na 9 porcji:

  • 250 g Ser twarogowy półtłusty
  • 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
  • 150 g Mąka żytnia 2000 (lub orkiszowa lub pszenna pełnoziarnista)
  • 60 g Pomidory suszone w oleju
  • Sól, bazylia, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Ser zmiksować/ zblendować z jajkiem i przyprawami. Dodać mąkę i sodę oraz proszek, po chwili dodać drobno posiekane pomidory (nie odciskać zbyt mocno z tłuszczu, jedynie odlać tłuszcz) i bazylię. Dobrze wymieszać, po czym wyłożyć na stolnicę i wyrabiać do sprężystości ciasta (powinno być lekko lepkie – zbyt duże podsypywanie mąką sprawi, że będą twarde). Formować namoczonymi w wodzie rękoma kulki. Ułożyć na papierze pergaminowym zachowując spore odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 20-25 minut.

 

Powrót Powrót