Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 111 kcal
- Białko: 7,72 g
- Tłuszcze: 29,3 g
- Błonnik pokarmowy: 2,5 g
- Węglowodany: 14,6 g
Składniki na 9 porcji:
- 250 g Ser twarogowy półtłusty
- 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
- 150 g Mąka żytnia 2000 (lub orkiszowa lub pszenna pełnoziarnista)
- 60 g Pomidory suszone w oleju
- Sól, bazylia, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ser zmiksować/ zblendować z jajkiem i przyprawami. Dodać mąkę i sodę oraz proszek, po chwili dodać drobno posiekane pomidory (nie odciskać zbyt mocno z tłuszczu, jedynie odlać tłuszcz) i bazylię. Dobrze wymieszać, po czym wyłożyć na stolnicę i wyrabiać do sprężystości ciasta (powinno być lekko lepkie – zbyt duże podsypywanie mąką sprawi, że będą twarde). Formować namoczonymi w wodzie rękoma kulki. Ułożyć na papierze pergaminowym zachowując spore odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 20-25 minut.