Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 250,3 kcal
- Białko: 6,6 g
- Tłuszcze: 4,6 g
- Węglowodany: 55,0 g
Składniki na 2 porcji:
- ½ szklanki kaszy manny (75g
- 2 szklanki mleka migdałowego (500ml)
- Borówki do ozdoby
- Maliny do ozdoby
- 1,5 łyżeczki naturalnego kakao
- 3 łyżeczki erytrytolu
- Maliny na sos (100g)
- 1 łyżka miód
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko migdałowe, dodajemy 3 łyżeczki erytrytolu oraz 1,5 łyżeczki kakao. Całość gotujemy. Następnie do wrzącego już mleka dodajemy kaszę mannę, cały czas mieszając – najlepiej trzepaczką, by kasza nie przywarła do dna. Gdy masa zgęstnieje, przelewamy do miseczek lub pucharków. Maliny miksujemy na gładką masę, dodajemy miodu, powstałym sosem polewamy kaszę mannę. Górę dekorujemy borówkami amerykańskimi oraz malinami.
Smacznego!
Przepis autorstwa praktykantki, P. Ślimak z placówki Mój Dietetyk w Szczytnie.