Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 789 kcal
- Białko: 24,3 g
- Tłuszcze: 27,3
- Węglowodany: 122 g
Składniki na 1 porcję:
- Płatki owsiane górskie – 80 g
- Banan – 120 g
- Mleko – 200 g
- Masło orzechowe – 20 g
- Syrop klonowy – 20 g
- Cytryna – kilka kropli
- Na wierzch: Granat – 30 g, Orzechy włoskie – 10 g
Przygotowanie:
Płatki górskie zagotować na mleku, a następnie zmniejszyć moc palnika – owsianka już zacznie sama gęstnieć. Połowę banana rozgnieść widelcem, druga połowę pokroić na wierzch. Dodać masło orzechowe, sok z cytryny, syrop klonowy i wymieszać. Gdy owsianka będzie miała odpowiednią gęstość, przełożyć do miseczki. Podawać z granatem, orzechami i bananem.
Przepis autorstwa praktykantki, Zuzanny Wlazło.