
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 658 kcal
- Białko: 19 g
- Tłuszcze: 23,2 g
- Węglowodany: 102 g
Składniki na 1 porcję:
- Płatki górskie – 80 g
- Mleko 2% – 200 g
- Wiórki kokosowe – 30 g
- Czereśnie – 100 g
- Gorzka czekolada – 20 g
- Słodzidło – syrop klonowy/miód –10 g
Przygotowanie:
Na spód miski położyć 1 kostkę czekolady – rozpuści się po zalaniu ciepła owsianką. Płatki zagotować na mleku, zmniejszyć moc palnika. Dodać wiórki i słodzidło wedle uznania. W międzyczasie wypestkować czereśnie. Owsiankę przełożyć do miski, ułożyć na niej owoce i zetrzeć na tarce drugą kostkę czekolady.
Przepis autorstwa praktykantki, Zuzanny Wlazło.