dietetyka

Ogórki kiszone

Ogórki umyj, chrzan, koper i liście opłucz. Czosnek podziel na ząbki, nie musisz ich obierać. Na dno słoja włóż część kopru, ząbków czosnku i liści. Następnie układaj ogórki w słoiku umieszczając je pionowo, upychaj je ciasno. Resztę dodatków ułóż na górze słoja. Następnie zalej ogórki wodą, w której wcześniej rozpuść 4 płaskie...

Włoska przekąska, bruschetta

Włoska przekąska, bruschetta

W małym garnku rozgrzać połowę oliwy, dodać pomidory w puszce. Następnie gotować do momentu odparowania nadmiaru wody. Przyprawić ulubionymi ziołami (bazylia, oregano, rozmaryn). Pieczywo podpiec w piekarniku lub tosterze. Następnie nałożyć na nie przygotowane pomidory, plaster mozzarelli, skropić pozostałą oliwą i zapiekać w piekarniku do momentu roztopienia sera. Podawać ze świeżą bazylią...

Owsiane ciasteczka z suszoną żurawiną

Owsiane ciasteczka z suszoną żurawiną

Płatki owsiane wsypać do miski razem z wcześniej pokrojoną drobno suszoną żurawiną. Banany rozgniatamy w osobnym naczyniu (np. łyżeczką lub widelcem) na miękką masę, następnie dodajemy do płatków owsianych z żurawiną. Do całości dodajemy jajko i mieszamy. Nakładamy łyżką na wyłożoną papierem blachę formując okrągłe kształty. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C...

Kakaowa kasza manna z owocami

Kakaowa kasza manna z owocami

Do garnka wlewamy mleko migdałowe, dodajemy 3 łyżeczki erytrytolu oraz 1,5 łyżeczki kakao. Całość gotujemy. Następnie do wrzącego już mleka dodajemy kaszę mannę, cały czas mieszając – najlepiej trzepaczką, by kasza nie przywarła do dna. Gdy masa zgęstnieje, przelewamy do miseczek lub pucharków. Maliny miksujemy na gładką masę, dodajemy miodu, powstałym sosem...

Sałatka z fetą i granatem

Sałatka z fetą i granatem

Gruszkę, pomidora i cebulę umyć i pokroić a granat obrać. Do misy wrzucić rukolę, dodać pokruszony ser feta, pokrojone warzywa i owoce. Całość polać miodem i oliwą z oliwek i wymieszać, na koniec posypać pestkami dyni.  Przepis autorstwa Katarzyny Burakiewicz, stażystki Poradni Mój Dietetyk Poznań. Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

Pasty jajeczne w trzech odsłonach

Pasty jajeczne w trzech odsłonach

Pastę jajeczną można zrobić na wiele sposobów… Przedstawiamy trzy propozycje prostych, szybkich w przygotowaniu past idealnych na Wielkanocny stół. Wartość odżywcza pasty pieczarkowej: Energia 113,4 kcal Białko 10,4 g Tłuszcze 7,1 g Węglowodany 3,9 g Składniki na pastę pieczarkową: 80 g Pieczarka świeża 60 g Jaja kurze całe (1 szt., ugotowane na...

Sałatka z jajkiem przepiórczym i krewetką

Sałatka z jajkiem przepiórczym i krewetką

Przedstawiamy sałatkę z jajkiem przepiórczym, ale w nieco nowatorskiej wersji, z dodatkiem krewetki, w aromatycznym, bazyliowym dressingu w stylu guacamole. Wielkanocna propozycja dla osób chcących spróbować znanych smaków w nowej odsłonie. Wartość odżywcza: Energia 198,7 kcal Białko 13,9 g Tłuszcze 13,7 g Węglowodany 6,8 g Składniki na 4 porcje: 180 g Awokado...

Pieczone udka z kurczaka z warzywami i pure

Tarta z kozim serem i pomidorami

Przepis na dwie porcje. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego ; 2 duże cebule; garść pomidorków koktajlowych; roladka z sera koziego pleśniowego; oliwa z oliwek (łyżka); łyżka masła; suszony tymianek, garść rukoli, sól, świeżo mielony pieprz, cukier trzcinowy. Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maślę i gdy stanie się szklista dodajemy...

Wielkanocna tarta szpinakowa z jajkiem

Wielkanocna tarta szpinakowa z jajkiem

Tarta ze szpinakiem to doskonały pomysł na święta! Sprawdzi się zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno. Danie proste w wykonaniu, ale jakże pyszne i bogate w smaku 🙂 Wartość odżywcza (1 porcja): energia: 300 kcal; białko: 8,1 g; tłuszcze: 7,4 g; węglowodany: 27,1 g; Składniki (8 porcji): CIASTO: 250...

Risotto z grzybami

Jajka faszerowane pastą z awokado

Jajka + awokado = połączenie idealne! 🙂 Spróbujcie… Składniki: 80 g Awokado 300 g Jaja kurze całe (5 szt.) 20 g Jogurt naturalny 20 g Słonecznik nasiona Czosnek, kiełki Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na pół, oddzielić białko od żółtka. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Awokado, przekroić na...

Wielkanocne pasty i farsze z jajek

Wielkanocne pasty i farsze z jajek

Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez jajek. Są one ich nieodłącznym elementem. Obecne w koszyczku ze święconką z którym udajemy się do kościoła, dzielimy się nim podczas śniadania przy świątecznym stole z rodziną, tworzymy kolorowe pisanki, które zdobią mieszkania i cieszą oko, ale to nie wszytko! Są one również istną skarbnica licznych...

Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym, łososiem i żurawiną

Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym, łososiem i żurawiną

Rolada ta ujmuje prostotą wykonania i smakiem. Przygotowanie zajmuje dosłownie pół godziny, a efekt jaki uzyskujemy na pewno będzie się doskonale prezentował na świątecznym stole. Wartość kaloryczna dla 1 roladki to około 80 kcal. Składniki: Jaja kurze całe (4 szt.) / 240 g Płatki owsiane ( 2 łyżki) / 20 g Szpinak...

×