Pasty jajeczne w trzech odsłonach

Przygotowanie:

Pastę jajeczną można zrobić na wiele sposobów… Przedstawiamy trzy propozycje prostych, szybkich w przygotowaniu past idealnych na Wielkanocny stół.



Wartość odżywcza pasty pieczarkowej:

  • Energia 113,4 kcal
  • Białko 10,4 g
  • Tłuszcze 7,1 g
  • Węglowodany 3,9 g

Składniki na pastę pieczarkową:

  • 80 g Pieczarka świeża
  • 60 g Jaja kurze całe (1 szt., ugotowane na twardo)
  • 15 g Jogurt naturalny
  • Koperek

Przygotowanie: Pieczarki umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie (ok 20 min.), odcedzić, umieścić w miseczce, dodać pokrojone jajko, jogurt, posiekany koperek, szczyptę soli i pieprzu. Zblendować na gładką konsystencję.



Pasta pieczarkowa



Wartość odżywcza pasty oliwkowo-bazyliowej:

  • Energia 143, 9 kcal
  • Białko 8,5 g
  • Tłuszcze 10,7 g
  • Węglowodany 3,6 g

Składniki na pastę oliwkowo-bazyliową:

  • 25 g Oliwki czarne marynowane
  • 60 g Jaja kurze całe (1 szt., ugotowane na twardo)
  • 15 g Jogurt naturalny
  • Bazylia (świeża, kilkanaście listków)

Przygotowanie: Ugotowane i pokrojone jajko, odsączone oliwki, jogurt i posiekaną bazylię umieścić w miseczce, przyprawić szczyptą pieprzu i zblendować na gładką konsystencję.



Pasta oliwkowo-bazyliowa



Wartość odżywcza pasty z wędzonym pstrągiem:

  • Energia 188,0 kcal
  • Białko 22,2 g
  • Tłuszcze 9,7 g
  • Węglowodany 2,7 g

Składniki na pastę z wędzonym pstrągiem:

  • 60 g Pstrąg wędzony na gorąco (można zastąpić inną rybą, np. makrelą lub łososiem)
  • 60 g Jaja kurze całe (1 szt., ugotowane na twardo)
  • 25 g Jogurt naturalny
  • Szczypiorek, sok z cytryny

Przygotowanie: Kawałki pstrąga, ugotowane i pokrojone jajko, jogurt i posiekany szczypiorek umieścić w miseczce, przyprawić szczyptą soku z cytryny, soli i pieprzu, zblendować na gładką konsystencję.



Pasta z wędzonym pstrągiem



Dietetyk_Ewa Marchlewska


Ewa Marchlewska
dietetyk