Przygotowanie:
Pastę jajeczną można zrobić na wiele sposobów… Przedstawiamy trzy propozycje prostych, szybkich w przygotowaniu past idealnych na Wielkanocny stół.
Wartość odżywcza pasty pieczarkowej:
- Energia 113,4 kcal
- Białko 10,4 g
- Tłuszcze 7,1 g
- Węglowodany 3,9 g
Składniki na pastę pieczarkową:
- 80 g Pieczarka świeża
- 60 g Jaja kurze całe (1 szt., ugotowane na twardo)
- 15 g Jogurt naturalny
- Koperek
Przygotowanie: Pieczarki umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie (ok 20 min.), odcedzić, umieścić w miseczce, dodać pokrojone jajko, jogurt, posiekany koperek, szczyptę soli i pieprzu. Zblendować na gładką konsystencję.
Wartość odżywcza pasty oliwkowo-bazyliowej:
- Energia 143, 9 kcal
- Białko 8,5 g
- Tłuszcze 10,7 g
- Węglowodany 3,6 g
Składniki na pastę oliwkowo-bazyliową:
- 25 g Oliwki czarne marynowane
- 60 g Jaja kurze całe (1 szt., ugotowane na twardo)
- 15 g Jogurt naturalny
- Bazylia (świeża, kilkanaście listków)
Przygotowanie: Ugotowane i pokrojone jajko, odsączone oliwki, jogurt i posiekaną bazylię umieścić w miseczce, przyprawić szczyptą pieprzu i zblendować na gładką konsystencję.
Wartość odżywcza pasty z wędzonym pstrągiem:
- Energia 188,0 kcal
- Białko 22,2 g
- Tłuszcze 9,7 g
- Węglowodany 2,7 g
Składniki na pastę z wędzonym pstrągiem:
- 60 g Pstrąg wędzony na gorąco (można zastąpić inną rybą, np. makrelą lub łososiem)
- 60 g Jaja kurze całe (1 szt., ugotowane na twardo)
- 25 g Jogurt naturalny
- Szczypiorek, sok z cytryny
Przygotowanie: Kawałki pstrąga, ugotowane i pokrojone jajko, jogurt i posiekany szczypiorek umieścić w miseczce, przyprawić szczyptą soku z cytryny, soli i pieprzu, zblendować na gładką konsystencję.
Ewa Marchlewska
dietetyk