Przygotowanie:
Przepis na dwie porcje.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego ;
- 2 duże cebule;
- garść pomidorków koktajlowych;
- roladka z sera koziego pleśniowego;
- oliwa z oliwek (łyżka);
- łyżka masła;
- suszony tymianek, garść rukoli, sól, świeżo mielony pieprz, cukier trzcinowy.
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maślę i gdy stanie się szklista dodajemy cukier. Smażymy jeszcze ok. 5 minut często mieszając. Odstawiamy z ognia.
Formę na tartę wykładamy ciastem francuskim, uważając aby nie powstały dziury. Nakłuwamy je widelcem i smarujemy ciasto cebulą. Wykładamy przekrojone na pól pomidorki i pokrojony w plastry ser. Posypujemy tymiankiem, solą oraz pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180º ok. 20 minut aż tarta się zezłoci i ciasto nie będzie surowe.
Po upieczeniu posypujemy rukolą.
Źródło: Przepis i wykonanie nadesłane przez czytelniczkę Kingę Jaroszyńską.
Robert Lipert
dietetyk