Tarta z kozim serem i pomidorami

Pieczone udka z kurczaka z warzywami i pure

Przygotowanie:

Przepis na dwie porcje.



Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego ;
  • 2 duże cebule;
  • garść pomidorków koktajlowych;
  • roladka z sera koziego pleśniowego;
  • oliwa z oliwek (łyżka);
  • łyżka masła;
  • suszony tymianek, garść rukoli, sól, świeżo mielony pieprz, cukier trzcinowy.

Sposób przygotowania:


Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maślę i gdy stanie się szklista dodajemy cukier. Smażymy jeszcze ok. 5 minut często mieszając. Odstawiamy z ognia.



Formę na tartę wykładamy ciastem francuskim, uważając aby nie powstały dziury. Nakłuwamy je widelcem i smarujemy ciasto cebulą. Wykładamy przekrojone na pól pomidorki i pokrojony w plastry ser. Posypujemy tymiankiem, solą oraz pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180º ok. 20 minut aż tarta się zezłoci i ciasto nie będzie surowe.



Po upieczeniu posypujemy rukolą.



Tarta z kozim serem i pomidorami



Źródło: Przepis i wykonanie nadesłane przez czytelniczkę Kingę Jaroszyńską.

Dietetyk_Robert Liepert

Robert Lipert
dietetyk