Brownie z fasoli

Brownie z fasoli

Wyjąć fasolę z puszki i dokładnie ją opłukać pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki razem zblendować za pomocą blendera. Masę przelać do formy keksówki. Piec w piekarniku w 180*C przez pół godziny. Opcjonalnie polać ciasto polewą – rozpuszczoną gorzką czekoladą. Aby otrzymać ciasto na większą liczbę porcji, zalecane jest podwojenie wszystkich składników. Propozycja korzystna...

Krem orzechowy z awokado

Krem orzechowy z awokado

Wszystkie składniki razem zblendować. Mus może być przechowywany w słoiczku w lodówce przez około tydzień. Awokado, mimo wysokiej kaloryczności, jest bogate w „zdrowe tłuszcze”, głównie JKT, a także WKT omega 3 i 6. Dzięki temu  wpływa dobroczynnie na profil lipidowy, obniżając poziom cholesterolu i przyczyniając się do redukcji ryzyka chorób układu krążenia....

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jaja ubić z miodem w mikserze. Następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać olej. Na koniec dodać startą marchew oraz cynamon. Całość wymieszać i piec w temperaturze 200 *C przez ok. 50-60 minut. Gorzką czekoladę rozpuścić i posmarować upieczone ciasto na...

Deser jogurtowo - kawowy

Deser jogurtowo – kawowy

Kakao należy wymieszać z 1/3 opakowania jogurtu. W tym czasie zagotować wodę i rozpuścić w niej 1,5 łyżeczki żelatyny i 1 łyżkę erytrytolu, dobrze wymieszać. Całość połączyć z wymieszaną wcześniej masą, przelać do pucharków lub szklanek i odstawić aż stężeje. Kolejną warstwę należy zrobić podobnie, używając zamiast kakao kawy. Gdy dwie warstwy...

Zielony koktajl z nasionami chia

Zielony koktajl z nasionami chia

Wykonanie jest banalnie proste – wszystkie składniki należy zblendować ze sobą. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony lub podawany z kostkami lodu. Jeśli chcemy przygotować koktajl w wersji wegańskiej, mleko możemy zastąpić wodą lub napojem roślinnym. Możemy także zwiększyć ilość białka dodając odżywkę białkową. Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk w Poznaniu....

Muffinki jogurtowe z borówkami

Muffinki jogurtowe z borówkami

Wszystkie składniki (poza borówkami) zmiksować. Następnie do powstałej masy delikatnie wmieszać borówki. Przełożyć do papierowych lub silikonowych foremek na muffinki i piec 20-25 min. w 180 stopniach.

Tarta z wiśniami i kokosową kruszonką

Tarta z wiśniami i kokosową kruszonką

Suszone owoce zalać wrzątkiem i poczekać aż napęcznieją. Odlać nadmiar płynu i zblendować. Dwa rodzaje mąk zmieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia, jajkiem, zmiksowanymi suszonymi owocami oraz drobno pokrojonym masłem. Wygnieść dokładnie całość. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszce, np. silikonowej. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w 180 stopniach....

Ciasteczka kokosowe

Ciasteczka kokosowe

Białka jaja ubić z erytrolem i cukrem waniliowym. Gdy piana będzie sztywna dodać wiórki kokosowe i całość wymieszać. Rozłożyć pianę na kształt ciasteczek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 35 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku.

przepisy od dietetyka

Kruche ciasto owsiane z nektarynkami

Płatki niedokładnie zmielić np. w młynku do kawy, tak aby zostały większe fragmenty. Sezam również zmielić. Składniki wymieszać z miodem i masłem. Ugniatać aż zaczną formować się grudki ciasta. Odstawić na 10 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. W tym czasie nektarynki sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórę. Owoce pokroić na...

smoothie

Koktajl z mango i imbirem

Mango i marchewkę obrać. Mango pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę najlepiej pociąć za pomocą obieraczki do warzyw, na cienkie paski, dodać sok pomarańczowy, cytrynowy i odrobinę świeżo startego imbiru. Całość zblendować.

Jagielnik kokosowo-migdałowy bez pieczenia

Jagielnik kokosowo-migdałowy bez pieczenia

Każdy z nas lubi czasem zjeść coś słodkiego. Proponujemy pyszny i szybki deser, który można zjeść bez wyrzutów sumienia! Wartość odżywcza w 1 porcji: Energia 250 kcal Białko 6,2 g Tłuszcze 3,7 g Węglowodany 32,7 g Błonnik 4 g Składniki na 12 porcji (całe ciasto): 1 szklanka kaszy jaglanej (250 ml) 3...

Muffiny marchewkowe z orzechami włoskimi i czekoladą

Muffiny marchewkowe z orzechami włoskimi i czekoladą

Pyszne, zdrowe i aromatyczne… muffinki marchewkowe polecają się do kawy! Wartość odżywcza w 1 porcji: Energia 200 kcal Białko 3,6 g Tłuszcze 14 g Węglowodany 17,1 g Błonnik 1,6 g Składniki na 19 porcji: 400 g obranej i startej marchwi 150 g posiekanych orzechów włoskich 20 g posiekanej gorzkiej czekolady 200 g...

×