Przygotowanie:
Pyszne, zdrowe i aromatyczne… muffinki marchewkowe polecają się do kawy!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia 200 kcal
- Białko 3,6 g
- Tłuszcze 14 g
- Węglowodany 17,1 g
- Błonnik 1,6 g
Składniki na 19 porcji:
- 400 g obranej i startej marchwi
- 150 g posiekanych orzechów włoskich
- 20 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 200 g mąki orkiszowej
- 150 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i olejem. Następnie dodać mąkę, sodę, sól i cynamon, zmiksować na gładką masę. Dodać orzechy, marchew i czekoladę i wymieszać drewnianą łyżką. Masę przełożyć do foremek na muffinki (napełnić do ok. 2/3 wysokości). Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzone muffinki można posypać cukrem pudrem.