Placki z ziemniaków i cukinii

Placki z ziemniaków i cukinii

Ziemniaki i cukinię zetrzeć na tarce, cebulę podsmażyć na patelni. Ziemniaki i cukinię odsączyć z nadmiaru wody. Do startych ziemniaków i cukinii dodać cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną, jajka i koper. Wymieszać i uformować placki. Placki ułożyć na papierze do pieczenia zwilżonym oliwą z oliwek. Piec w 190...

Makaron z ciecierzycą w sosie pieczarkowym

Makaron z ciecierzycą w sosie pieczarkowym

Dzień wcześniej zalać ciecierzycę i odstawić ją na całą noc. Następnie ugotować ją w czystej wodzie,  zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Można pominąć ten etap i użyć konserwowej ciecierzycy. Na oliwie podsmażyć czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć do momentu, aż woda odparuje. Następnie dodać szpinak...

Bakłażan faszerowany mięsem z indyka

Bakłażan faszerowany mięsem z indyka

Bakłażany przekroić na pół, ponacinać ukośnie miąższ, uważając, by nie przeciąć skórki. Natrzeć solą i skropić oliwą z oliwek. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać zmielone mięso z indyka, posolić, dodać pieprz, oregano i bazylię –...

PIZZA Z KALAFIORA JUSTYNA

Pizza na spodzie z kalafiora

Pomidory podgotować w rondelku z dodatkiem czosnku, oregano i soli. Gotować na wolnym ogniu do odparowania nadmiaru wody, aby uzyskać gęsty sos. Kalafior zmiksować w malakserze lub zetrzeć na tarce, dodać jaja i starty cheddar. Przyprawić do smaku solą. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, uformować placek i lekko przycisnąć dłonią,...

placki z cukinii justyna

Placuszki z cukinii z greckimi tzatziki

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jajko, mąkę oraz siemię i posiekany koperek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Twaróg wygnieść widelcem z fetą i jogurtem, dodać czosnek i posiekany koperek i szczypiorek. Im więcej zieleniny tym lepiej. Doprawić do smaku pieprzem. Placuszki podawać z greckim...

HISZPAŃSKA POMIDOROWA JUSTYNA

Hiszpańska zupa pomidorowa z ciecierzycą i chorizo

Marchew pokroić w plasterki, razem z pietruszką i selerem zalać wodą i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmażyć por, czosnek i chorizo pokrojone w kostkę. Do wywaru warzywnego dodać pomidory, passatę oraz przesmażone chorizo i odsączoną ciecierzycę. Na talerzu...

Sałatka z prażonym słonecznikiem

Sałatka z prażonym słonecznikiem

Warzywa umyj, a jajka ugotuj na twardo. Następnie porwij sałatę lodową na kawałki, a paprykę i pomidory pokrój na kawałki, po czym wrzuć wszystkie produkty do miski. Na rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu) wsyp słonecznik, praż go ciągle mieszając, aż do zarumienienia się ziaren. Gdy słonecznik będzie gotowy, odstaw go do ostygnięcia....

Zielona zupa krem z grzankami

Zielona zupa krem z grzankami

Obierz ziemniaki, umyj także potrzebne warzywa i pokrój je na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka i zalej przygotowanym wcześniej bulionem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie (około 15 minut). Po ugotowaniu zblenduj warzywa na krem, a także przypraw do smaku. Przygotowanie grzanek: pieczywo pokrój w kostkę,...

ajvar

AJVAR

Warzywa umyć. Paprykę pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Cebulę przekroić na pół. Ząbki czosnku pozostawić w łupinach. Wszystkie warzywa ułożyć na blaszce (paprykę skórką do góry), skropić olejem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 stopni), na najwyższe piętro. Piec ok. 40 minut, aż...

Pasztet wegański z batatów i brązowej soczewicy

Pasztet wegański z batatów i brązowej soczewicy

Idealny pasztet? To ten w wersji wegańskiej! Musi znaleźć się na Waszym Wielkanocnym stole! Wartość odżywcza na 100 gram: Energia 278 kcal Białko 11,16 g(16,1%) Tłuszcze 10,24 g(33,06%) Węglowodany 36,40 g(50,93 %) Błonnik 13,26 g Składniki: 200 g Soczewica brązowa 250 g Batat, słodki ziemniak 35 g Płatki owsiane (zmielone) 50 g...

Potaje de garbanzos - wielkanocna hiszpańska potrawka z cieciorki

Potaje de garbanzos – wielkanocna hiszpańska potrawka z cieciorki

Hiszpański przysmak, który Was zadziwi. Wspaniała kompozycja warzyw i przypraw w świątecznym wydaniu! Wartość odżywcza 1 porcji: Energia 547 kcal Białko 36 g Tłuszcze 5,6 g Węglowodany 112,6 g Składniki na 3 porcje: Cieciorka (sucha) 500g Woda 750 ml Szpinak (mrożony) 200g Ziemniaki 250g Pomidory z puszki lub świeże 200g Cebula 50g...

Wegański smalec z białej fasoli

Wegański smalec z białej fasoli

Ten smalec nie ma sobie równych! Jest pyszny, wyjątkowo kremowy i łatwy w rozsmarowywaniu. Musicie go wypróbować, zwłaszcza, że robi się go w mig! Wartość odżywcza 1 porcji (3 kanapki żytniego chleba z pastą i kiszonym ogórkiem): Energia 368 kcal Białko 14,5 g Tłuszcze 8,48 g Węglowodany 59,6 g Składniki: 280 g...

×