Zielona zupa krem z grzankami

Autor: mojdietetyk

Jeśli tak jak ja uwielbiasz zupy, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Szybki i zdrowy krem z zielonych warzyw z chrupiącą wkładką – idealny na wiosenny obiad!

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    225 kcal

  • Białko:

    13 g

  • Tłuszcze:

    6 g

  • Węglowodany:

    32 g

 

Składniki na 4 porcje:

  • Brokuł (średni)
  • Cukinia (średnia)
  • 2 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 3 kromki pieczywa
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki, umyj także potrzebne warzywa i pokrój je na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka i zalej przygotowanym wcześniej bulionem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie (około 15 minut). Po ugotowaniu zblenduj warzywa na krem, a także przypraw do smaku.

Przygotowanie grzanek: pieczywo pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą, mieszaj, do czasu aż pieczywo zbrązowieje i będzie chrupiące.

Powstałą zupę przelej do miseczek, a następnie dodaj grzanki i łyżkę jogurtu naturalnego.

 

Powrót Powrót