
Jeśli tak jak ja uwielbiasz zupy, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Szybki i zdrowy krem z zielonych warzyw z chrupiącą wkładką – idealny na wiosenny obiad!
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia:
225 kcal
- Białko:
13 g
- Tłuszcze:
6 g
- Węglowodany:
32 g
Składniki na 4 porcje:
- Brokuł (średni)
- Cukinia (średnia)
- 2 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 3 kromki pieczywa
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki, umyj także potrzebne warzywa i pokrój je na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka i zalej przygotowanym wcześniej bulionem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie (około 15 minut). Po ugotowaniu zblenduj warzywa na krem, a także przypraw do smaku.
Przygotowanie grzanek: pieczywo pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą, mieszaj, do czasu aż pieczywo zbrązowieje i będzie chrupiące.
Powstałą zupę przelej do miseczek, a następnie dodaj grzanki i łyżkę jogurtu naturalnego.