Zielona zupa krem z grzankami

Jeśli tak jak ja uwielbiasz zupy, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Szybki i zdrowy krem z zielonych warzyw z chrupiącą wkładką - idealny na wiosenny obiad!

Zielona zupa krem z grzankami

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia: 225 kcal
  • Białko: 13 g
  • Tłuszcze: 6 g
  • Węglowodany: 32 g

Składniki na 4 porcje:

  • Brokuł (średni)
  • Cukinia (średnia)
  • 2 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 3 kromki pieczywa
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki, umyj także potrzebne warzywa i pokrój je na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka i zalej przygotowanym wcześniej bulionem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie (około 15 minut). Po ugotowaniu zblenduj warzywa na krem, a także przypraw do smaku.

Przygotowanie grzanek: pieczywo pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą, mieszaj, do czasu aż pieczywo zbrązowieje i będzie chrupiące.

Powstałą zupę przelej do miseczek, a następnie dodaj grzanki i łyżkę jogurtu naturalnego.