Przygotowanie:
Ten smalec nie ma sobie równych! Jest pyszny, wyjątkowo kremowy i łatwy w rozsmarowywaniu. Musicie go wypróbować, zwłaszcza, że robi się go w mig!
Wartość odżywcza 1 porcji (3 kanapki żytniego chleba z pastą i kiszonym ogórkiem):
- Energia 368 kcal
- Białko 14,5 g
- Tłuszcze 8,48 g
- Węglowodany 59,6 g
Składniki:
- 280 g Fasola biała, konserwowa
- 200 g Cebula
- 20 g Granulat sojowy (opcjonalnie)
- 10 g Olej rzepakowy uniwersalny
- Goździk, owoc jałowca, liść laurowy, czosnek granulowany, słodka wędzona papryka, majeranek
Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i wraz z goździkiem, owocem jałowca i liściem laurowym podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wyjąć przyprawy, cebulkę wymieszać z granulatem sojowym. W międzyczasie fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać, zblendować na gładką masę wraz z czosnkiem i słodką wędzoną papryką, a następnie wymieszać łyżką z cebulką i granulatem sojowym. Pastę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Podawać na pieczywie, z kiszonym ogórkiem.
Beata Kiernicka
dietetyk