Sałatka z prażonym słonecznikiem

Lubisz sałatki? Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis.

Sałatka z prażonym słonecznikiem

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia: 228 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 15,8 g
  • Węglowodany: 16,6 g

Składniki na 3 porcje:

  • sałata lodowa (sztuka) - 400g
  • papryka czerwona (sztuka) - 150g
  • jajka (2 sztuki) - 120g
  • słonecznik, nasiona (2 łyżki) – 20g
  • pomidory suszone w oliwie po odsączeniu (5 sztuk) – 100g
  • oliwa z oliwek (1 łyżka) – 10g
  • sól, pieprz, zioła

Przygotowanie:

Warzywa umyj, a jajka ugotuj na twardo. Następnie porwij sałatę lodową na kawałki, a paprykę i pomidory pokrój na kawałki, po czym wrzuć wszystkie produkty do miski.

Na rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu) wsyp słonecznik, praż go ciągle mieszając, aż do zarumienienia się ziaren. Gdy słonecznik będzie gotowy, odstaw go do ostygnięcia. Na pokrojone wcześniej warzywa ułóż ćwiartki jajka, następnie polej oliwą, a także dopraw sałatkę solą, pieprzem i ziołami. Na wierzch dodaj uprażony słonecznik.