Wartość odżywcza:
- Energia: 563 kcal
- Białko: 33,4 g
- Tłuszcze: 27,3 g
- Błonnik: 11,8 g
- Węglowodany: 55,3 g
Składniki na 4 porcje:
- 400 g Cukinia
- 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
- 50 g Mąka żytnia typ 2000
- 5 g Siemię lniane
- 10 g Olej kokosowy
- 60 g Ser twarogowy półtłusty
- 30 g Ser Feta 12% tłuszczu
- 20 g Jogurt naturalny
- Czosnek (1/2 szt), koperek, szczypiorek (pęczek)
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jajko, mąkę oraz siemię i posiekany koperek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Twaróg wygnieść widelcem z fetą i jogurtem, dodać czosnek i posiekany koperek i szczypiorek. Im więcej zieleniny tym lepiej. Doprawić do smaku pieprzem. Placuszki podawać z greckim sosem.