Placuszki z cukinii z greckimi tzatziki

Pyszne placki w greckim stylu!

placki z cukinii justyna

Wartość odżywcza:

  • Energia: 563 kcal
  • Białko: 33,4 g
  • Tłuszcze: 27,3 g
  • Błonnik: 11,8 g
  • Węglowodany: 55,3 g

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g Cukinia
  • 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
  • 50 g Mąka żytnia typ 2000
  • 5 g Siemię lniane
  • 10 g Olej kokosowy
  • 60 g Ser twarogowy półtłusty
  • 30 g Ser Feta 12% tłuszczu
  • 20 g Jogurt naturalny
  • Czosnek (1/2 szt), koperek, szczypiorek (pęczek)

Przygotowanie:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jajko, mąkę oraz siemię i posiekany koperek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Twaróg wygnieść widelcem z fetą i jogurtem, dodać czosnek i posiekany koperek i szczypiorek. Im więcej zieleniny tym lepiej. Doprawić do smaku pieprzem. Placuszki podawać z greckim sosem.