
Bardzo prosta i szybka propozycja na obiad. Ciecierzyca należy do nasion roślin strączkowych, cechuje się ona dużą zawartością białka roślinnego, błonnika oraz wielu cennych składników mineralnych. Idealna opcja na obiad wegetariański i na urozmaicenie naszej diety.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
612 kcal
- Białko:
23,5 g
- Tłuszcze:
18,8 g
- Węglowodany:
92,1 g
Składniki na 1 porcję:
- Makaron pełnoziarnisty (70g - ¾ szklanki)
- Szpinak (25 g - 1 garść)
- Pieczarki 60 - 1 garść)
- Czosnek (5 g - 1 ząbek)
- Cebula (50 g - ½ sztuki)
- Ciecierzyca (45 g - 3 łyżki)
- Śmietana 18% (50g - 2 łyżki)
- Oliwa z oliwek (5 g - 1 łyżeczka)
Przygotowanie:
Dzień wcześniej zalać ciecierzycę i odstawić ją na całą noc. Następnie ugotować ją w czystej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Można pominąć ten etap i użyć konserwowej ciecierzycy. Na oliwie podsmażyć czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć do momentu, aż woda odparuje. Następnie dodać szpinak i ugotowaną ciecierzycę. Doprawić do smaku i zalać śmietaną. W tym samym czasie należy ugotować makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na koniec należy połączyć makaron z gotowym sosem.