Makaron z ciecierzycą w sosie pieczarkowym

Bardzo prosta i szybka propozycja na obiad. Ciecierzyca należy do nasion roślin strączkowych, cechuje się ona dużą zawartością białka roślinnego, błonnika oraz wielu cennych składników mineralnych. Idealna opcja na obiad wegetariański i na urozmaicenie naszej diety.

Makaron z ciecierzycą w sosie pieczarkowym

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 612 kcal
  • Białko: 23,5 g
  • Tłuszcze: 18,8 g
  • Węglowodany: 92,1 g

Składniki na 1 porcję:

  • Makaron pełnoziarnisty (70g - ¾ szklanki)
  • Szpinak (25 g - 1 garść)
  • Pieczarki 60 - 1 garść)
  • Czosnek (5 g - 1 ząbek)
  • Cebula (50 g - ½ sztuki)
  • Ciecierzyca (45 g - 3 łyżki)
  • Śmietana 18% (50g - 2 łyżki)
  • Oliwa z oliwek (5 g - 1 łyżeczka)

Przygotowanie:

Dzień wcześniej zalać ciecierzycę i odstawić ją na całą noc. Następnie ugotować ją w czystej wodzie,  zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Można pominąć ten etap i użyć konserwowej ciecierzycy. Na oliwie podsmażyć czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć do momentu, aż woda odparuje. Następnie dodać szpinak i ugotowaną ciecierzycę. Doprawić do smaku i zalać śmietaną.  W tym samym czasie należy ugotować makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na koniec należy połączyć makaron z gotowym sosem.