Makaron z ciecierzycą w sosie pieczarkowym

Autor: mojdietetyk

Bardzo prosta i szybka propozycja na obiad. Ciecierzyca należy do nasion roślin strączkowych, cechuje się ona dużą zawartością białka roślinnego, błonnika oraz wielu cennych składników mineralnych. Idealna opcja na obiad wegetariański i na urozmaicenie naszej diety.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    612 kcal

  • Białko:

    23,5 g

  • Tłuszcze:

    18,8 g

  • Węglowodany:

    92,1 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • Makaron pełnoziarnisty (70g - ¾ szklanki)
  • Szpinak (25 g - 1 garść)
  • Pieczarki 60 - 1 garść)
  • Czosnek (5 g - 1 ząbek)
  • Cebula (50 g - ½ sztuki)
  • Ciecierzyca (45 g - 3 łyżki)
  • Śmietana 18% (50g - 2 łyżki)
  • Oliwa z oliwek (5 g - 1 łyżeczka)

 

Przygotowanie:

Dzień wcześniej zalać ciecierzycę i odstawić ją na całą noc. Następnie ugotować ją w czystej wodzie,  zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Można pominąć ten etap i użyć konserwowej ciecierzycy. Na oliwie podsmażyć czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć do momentu, aż woda odparuje. Następnie dodać szpinak i ugotowaną ciecierzycę. Doprawić do smaku i zalać śmietaną.  W tym samym czasie należy ugotować makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na koniec należy połączyć makaron z gotowym sosem.

 

Powrót Powrót