Przygotowanie:
Hiszpański przysmak, który Was zadziwi. Wspaniała kompozycja warzyw i przypraw w świątecznym wydaniu!
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia 547 kcal
- Białko 36 g
- Tłuszcze 5,6 g
- Węglowodany 112,6 g
Składniki na 3 porcje:
- Cieciorka (sucha) 500g
- Woda 750 ml
- Szpinak (mrożony) 200g
- Ziemniaki 250g
- Pomidory z puszki lub świeże 200g
- Cebula 50g
- Czosnek – 2 ząbki
- Oliwa z oliwek 10g
- Liść laurowy, natka pietruszki, ostra papryka, sól, pieprz
Przygotowanie: Ciecierzycę wsypać do miski i zalać zimną wodą (tak, aby było jej 2 razy więcej niż ciecierzycy). Pozostawić na około 12 h do napęcznienia.Po tym czasie ciecierzycę przepłukać, umieścić w garnku i zalać świeżą, zimną wodą. Dodać liście laurowe, szczyptę soli i gotować przez około 1 h (w szybkowarze 20 minut). Ciecierzyca powinna być ugotowana, ale niezbyt miękka. Jeśli używamy mrożonego szpinaku to należy wysypać go na talerz i pozostawić do rozmrożenia. Ziemniaki obrać i pokroić na nieduże kawałki. Cebulę, czosnek i pomidory zblendować. Przelać na naoliwioną patelnię i smażyć przez 15 minut. Dodać do garnka z ciecierzycą, następnie wrzucić pokrojone ziemniaki. Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną – pod sam koniec dodać rozmrożony szpinak i gotować już tylko kilka minut. Dodać sproszkowaną ostrą paprykę, sól i pieprz wedle uznania. Potaje podawać na gorąco, posypaną posiekaną natka pietruszki.
Danie inspirowane przepisem z bloga https://hungrysofia.com/
Edyta Gotfryd
dietetyk