Potaje de garbanzos – wielkanocna hiszpańska potrawka z cieciorki

Potaje de garbanzos - wielkanocna hiszpańska potrawka z cieciorki

Przygotowanie:

Hiszpański przysmak, który Was zadziwi. Wspaniała kompozycja warzyw i przypraw w świątecznym wydaniu!



Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia 547 kcal
  • Białko 36 g
  • Tłuszcze 5,6 g
  • Węglowodany 112,6 g

Składniki na 3 porcje:

  • Cieciorka (sucha) 500g
  • Woda 750 ml
  • Szpinak (mrożony) 200g
  • Ziemniaki 250g
  • Pomidory z puszki lub świeże 200g
  • Cebula 50g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek 10g
  • Liść laurowy, natka pietruszki, ostra papryka, sól, pieprz

Przygotowanie: Ciecierzycę wsypać do miski i zalać zimną wodą (tak, aby było jej 2 razy więcej niż ciecierzycy). Pozostawić na około 12 h do napęcznienia.Po tym czasie ciecierzycę przepłukać, umieścić w garnku i zalać świeżą, zimną wodą. Dodać liście laurowe, szczyptę soli i gotować przez około 1 h (w szybkowarze 20 minut). Ciecierzyca powinna być ugotowana, ale niezbyt miękka. Jeśli używamy mrożonego szpinaku to należy wysypać go na talerz i pozostawić do rozmrożenia. Ziemniaki obrać i pokroić na nieduże kawałki. Cebulę, czosnek i pomidory zblendować. Przelać na naoliwioną patelnię i smażyć przez 15 minut. Dodać do garnka z ciecierzycą, następnie wrzucić pokrojone ziemniaki. Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną – pod sam koniec dodać rozmrożony szpinak i gotować już tylko kilka minut. Dodać sproszkowaną ostrą paprykę, sól i pieprz wedle uznania. Potaje podawać na gorąco, posypaną posiekaną natka pietruszki.



Danie inspirowane przepisem z bloga https://hungrysofia.com/



SOCZEWICA 2



Edyta Gotfryd


Edyta Gotfryd
dietetyk