Bakłażan faszerowany mięsem z indyka

Bakłażan to obok cukinii jedno z moich ulubionych warzyw. Dlatego też dzielę się przepisem na bakłażany faszerowane mięsem z indyka. Pyszne i łatwe w przygotowaniu danie obiadowe.

Bakłażan faszerowany mięsem z indyka

Wartość odżywcza dla 4 porcji (bez kaszy) / dla 1 porcji (bez kaszy)

  • Energia: 960 kcal / 240 kcal
  • Białko: 112 g / 28 g
  • Tłuszcze: 32 g/ 8 g
  • Węglowodany: 64 g / 16 g

Składniki na 4 porcje:

  • Bakłażan 2 sztuki
  • Mięso z indyka 400 g
  • Ser żółty 4 łyżki (10 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Przecier pomidorowy 1 szklanka (240 g)
  • Oregano suszone 1 łyżka (4 g)
  • Bazylia suszona 2 łyżki (2.5 g)
  • Rukola 2 garści (20 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)

Przygotowanie:

Bakłażany przekroić na pół, ponacinać ukośnie miąższ, uważając, by nie przeciąć skórki. Natrzeć solą i skropić oliwą z oliwek. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać zmielone mięso z indyka, posolić, dodać pieprz, oregano i bazylię – wszystko lekko podsmażyć i na koniec dodać przecier pomidorowy. Bakłażany wyjąć z piekarnika i wydrążyć środek, w miejscu miąższu ułożyć mięso – powinno wystawać ponad brzegi bakłażanów. Posypać startym serem i wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut na 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu każdej porcji ułożyć listki rukoli. Gotowe danie można podawać w towarzystwie ulubionej kaszy, można ją też dodać do farszu, po uprzednim ugotowaniu, mieszając z mięsem.