Kapusta pak choi pełna smaków i aromatów

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z olejem sezamowym. Dodać czosnek, imbir, papryczkę chilli i chwilę przesmażyć. Dodać przekrojone na pół kapusty. Polać sosem sojowym i dusić pod przykryciem do czasu, aż kapusta zmięknie (około 10 minut). Na koniec dodać konfiturę (najlepiej figową) i wymieszać. Serwować z pieczywem.  Czas przygotowania:...

Wege bigos

Grzyby suszone namoczyć w wodzie przez noc. Kapustę kiszoną odsączyć i pokroić. Dodać do niej wodę z grzybów oraz łyżkę oliwy z oliwek i dusić do miękkości w dużym garnku, często mieszając. Grzyby, cebulę, pieczarki i śliwki drobno pokroić. Tofu pokroić w większe kostki. Cebulę podsmażyć na patelni, dodać do niej pieczarki,...

Żurek wegetariański

Warzywa korzenne, por i cebulę pokroić na kawałki i upiec w piekarniku skropione oliwą z oliwek – piec w 200 stopniach około 20 minut. Grzyby suszone, przyprawy, koper i gałązki pietruszki zalać wodą – około 4 litrów i zagotować. Następnie dodać upieczone warzywa i gotować dalej około 1,5 godziny. Wywar odcedzić, dodać...

Słynny makaron od Gigi Hadid

Na dużej patelni na oliwie zeszklić rozgnieciony czosnek i posiekaną cebulę. Wlać passatę pomidorową i zagotować, aż lekko zbrunatnieje (skarmelizują się). Dodać jogurt lub śmietanę. Jeśli używane są warzywa i alkohol, należy je dodać na tym etapie i gotować, aż zmiękną a część sosu odparuje. Doprawić solą, pieprzem i papryką chili (płatkami,...

Tarta po francusku

Ciasto: Mąkę przesiać przez sitko. Zimne masło pokroić w kostkę. Posiekać mąkę, masło, jajko, sól nożem. Wyrobić ciasto rękami do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkować ciasto. Formę wysmarować olejem, wyłożyć na nią ciasto, nakłuć widelcem. Piec w 180° w formie o średnicy 25 cm. około 20 min. Nadzienie: Jajka  roztrzepać w misce ze...

Pasztet z ciecierzycy

Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. To wszystko usmażyć na 4 łyżkach rozgrzanego oleju razem solą i pieprzem.  Słonecznik uprażyć razem ze szczyptą soli na suchej patelni, aż się zarumieni. Ciecierzycę odcedzić, wsypać do miski dodać warzywa, 50g słonecznika, resztę oleju,...

Cukinia faszerowana warzywami

Cukinie przekroić podłużnie na pół, łyżką wydrążyć środek, posypać szczyptą soli i pieprzu.  Pomidorki pokroić w ćwiartki, papryki w kostkę. Łyżkę oliwy podgrzać w garnku dodać pomidorki papryki. Koncentrat rozcieńczyć w  dwóch łyżkach wody, dodać do garnka, chwilę poddusić. Dodać wszystkie przyprawy, przemieszać. Nafaszerować cukinie warzywami, posypać serem. Piec w piekarniku 30...

Sałatka z tortellini i łososiem

Szpinak opłukać ułożyć na talerzu. Dodać pokrojonego w plastry ogórka i camemberta. Tortellini gotować dwie minuty, odcedzić, przelać zimną wodą. Dodać do szpinaku ogórka i sera. Łososia pokroić na kawałki i dodać do posiłku. Słonecznik uprażyć na suchej patelni z odrobiną soli, dodać do dania, na wierzch ułożyć oliwki.   Jak przygotować sos?...

Makaron z cukinii z pomidorem i pistacjami

Cukinię umyć i obrać razem ze skórką specjalną obieraczką do warzyw. Powstaną z niej pasma makaronu tagliatelle. Podgrzać oliwę na patelni i wrzucić na nią cukinie, dodać ząbki czosnku i przyprawy oraz sok z cytryny Smażyć do miękkości i uzyskania konsystencji makaronu. Usmażoną przełożyć na talerz lub do miski, dodać pokrojonego w...

Łosoś pod pieczarkową pierzynką z kaszą bulgur

Kaszę ugotować na sypko według instrukcji na opakowaniu. Łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego, przyprawić do smaku (sól, pieprz ziołowy) i skropić sokiem z cytryny. Następnie piec rybę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić na maśle. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę,...

Ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (funkcja góra – dół). Ciecierzycę dokładnie wypłukać na sitku, aż przestanie się pienić, następnie zblendować na gładką masę. Masę z ciecierzycy przełożyć do miski, dodać resztę składników (z wyjątkiem czekolady) i wymieszać do uzyskania gładkiej, lepkiej konsystencji. Czekoladę posiekać na drobne kawałki, a następnie dodać do masy...

Kasza jaglana w warzywnym sosie z soczewicą

Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Cukinię, bakłażana i paprykę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj pomidory z puszki oraz soczewicę. Dopraw do smaku ziołami prowansalskimi i odrobiną cynamonu. Dodaj ok. szklankę wody i duś do miękkości ok. 15-20 minut. Ugotowaną kaszę polej sosem.

×