Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 430 kcal
- Białko: 18 g
- Tłuszcze: 19 g
- Węglowodany: 52 g
Składniki na 2 porcje:
- 4 cukinie (2400g)
- 2 pomidory (340g)
- 2 łyżki pistacji (30g)
- 3 ząbki czosnku (15g)
- 1,5 łyżeczki soli (9g)
- łyżeczka pieprzu (2g)
- 2 łyżki soku z cytryny (12g)
- łyżka bazylii (świeżej lub suszonej) (6g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
Przygotowanie:
Cukinię umyć i obrać razem ze skórką specjalną obieraczką do warzyw. Powstaną z niej pasma makaronu tagliatelle. Podgrzać oliwę na patelni i wrzucić na nią cukinie, dodać ząbki czosnku i przyprawy oraz sok z cytryny Smażyć do miękkości i uzyskania konsystencji makaronu. Usmażoną przełożyć na talerz lub do miski, dodać pokrojonego w plastry pomidora i obłupane ze skorupek pistacje.
Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka.