Makaron z cukinii z pomidorem i pistacjami

Makaron z cukinii z pomidorem i pistacjami

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 430 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcze: 19 g
  • Węglowodany: 52 g

Składniki na 2 porcje:

  • 4 cukinie (2400g)
  • 2 pomidory (340g)
  • 2 łyżki pistacji (30g)
  • 3 ząbki czosnku (15g)
  • 1,5 łyżeczki soli (9g)
  • łyżeczka pieprzu (2g)
  • 2 łyżki soku z cytryny (12g)
  • łyżka bazylii (świeżej lub suszonej) (6g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)

Przygotowanie:

Cukinię umyć i obrać razem ze skórką specjalną obieraczką do warzyw. Powstaną z niej pasma makaronu tagliatelle. Podgrzać oliwę na patelni i wrzucić na nią cukinie, dodać ząbki czosnku i przyprawy oraz sok z cytryny Smażyć do miękkości i uzyskania konsystencji makaronu. Usmażoną przełożyć na talerz lub do miski, dodać pokrojonego w plastry pomidora i obłupane ze skorupek pistacje.

Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka.