Cukinia faszerowana warzywami

Autor: Agnieszka Pompecka

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    177 kcal

  • Białko:

    10 g

  • Tłuszcze:

    7 g

  • Węglowodany:

    24 g

 

Składniki na 3 porcje:

  • 3 cukinie (1800g)
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • 1/3 papryki żółtej (50g)
  • 1/3 papryki czerwonej (50g)
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego (15g)
  • 3 łyżeczki sera grana padano (15g)
  • łyżka oliwy z oliwek (15g)
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • ząbek czosnku
  • dwie szczypty soli i pieprzu

 

Przygotowanie:

Cukinie przekroić podłużnie na pół, łyżką wydrążyć środek, posypać szczyptą soli i pieprzu.  Pomidorki pokroić w ćwiartki, papryki w kostkę. Łyżkę oliwy podgrzać w garnku dodać pomidorki papryki. Koncentrat rozcieńczyć w  dwóch łyżkach wody, dodać do garnka, chwilę poddusić. Dodać wszystkie przyprawy, przemieszać. Nafaszerować cukinie warzywami, posypać serem. Piec w piekarniku 30 minut w 190°.

Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka.

 

Powrót Powrót