Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 177 kcal
- Białko: 10 g
- Tłuszcze: 7 g
- Węglowodany: 24 g
Składniki na 3 porcje:
- 3 cukinie (1800g)
- 150g pomidorków koktajlowych
- 1/3 papryki żółtej (50g)
- 1/3 papryki czerwonej (50g)
- łyżeczka koncentratu pomidorowego (15g)
- 3 łyżeczki sera grana padano (15g)
- łyżka oliwy z oliwek (15g)
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- ząbek czosnku
- dwie szczypty soli i pieprzu
Przygotowanie:
Cukinie przekroić podłużnie na pół, łyżką wydrążyć środek, posypać szczyptą soli i pieprzu. Pomidorki pokroić w ćwiartki, papryki w kostkę. Łyżkę oliwy podgrzać w garnku dodać pomidorki papryki. Koncentrat rozcieńczyć w dwóch łyżkach wody, dodać do garnka, chwilę poddusić. Dodać wszystkie przyprawy, przemieszać. Nafaszerować cukinie warzywami, posypać serem. Piec w piekarniku 30 minut w 190°.
Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka.