Orientalna sałatka z ryżem

Autor: Karolina Wzorek-Sobierajska

Znudziły Ci się standardowe sałatki? Szukasz aromatycznego dania, które łączy w sobie kilka ciekawych smaków? Wypróbuj przepis na orientalną sałatkę z ryżem!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    300 kcal

  • Białko:

    7 g

  • Tłuszcze:

    10 g

  • Węglowodany:

    48 g

 

Składniki na 4 porcje:

  • ryż brązowy 150g
  • marchew 200g
  • czerwona papryka 250g
  • mango 100g
  • pomarańcza 150g
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • ocet 2 łyżki
  • orzechy ziemne 30g
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra

 

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewki obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, czerwoną paprykę również posiekać w kostkę. Polać olejem, doprawić solą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę mango, zmiksować je na sos z octem, jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Pomarańczę obrać i pokroić w półplasterki, wymieszać w misce z ryżem, upieczonymi warzywami i sosem z mango. Posypać prażonymi orzeszkami ziemnymi i posiekaną świeżą kolendrą. Sałatka świetnie nada się jako lunch do pracy lub kolacja.

Smacznego!

 

 

Powrót Powrót