Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 300 kcal
- Białko: 7g
- Tłuszcze: 10g
- Węglowodany: 48g
Składniki na 4 porcje:
- ryż brązowy 150g
- marchew 200g
- czerwona papryka 250g
- mango 100g
- pomarańcza 150g
- olej rzepakowy 2 łyżki
- jogurt naturalny 3 łyżki
- ocet 2 łyżki
- orzechy ziemne 30g
- sól, pieprz
- świeża kolendra
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewki obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, czerwoną paprykę również posiekać w kostkę. Polać olejem, doprawić solą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę mango, zmiksować je na sos z octem, jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Pomarańczę obrać i pokroić w półplasterki, wymieszać w misce z ryżem, upieczonymi warzywami i sosem z mango. Posypać prażonymi orzeszkami ziemnymi i posiekaną świeżą kolendrą. Sałatka świetnie nada się jako lunch do pracy lub kolacja.
Smacznego!