
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 478 kcal
- Białko: 20 g
- Tłuszcze: 29 g
- Węglowodany: 34 g
Składniki na 3 porcje:
- opakowanie tortellini z ricottą i bazylią (250g)
- 120 g szpinaku świeżego
- 50 g łososia wędzonego
- pół ogórka świeżego (90g)
- połowa sera camembert (60g)
- 2 łyżki nasion słonecznika (20g)
- oliwki zielone (20g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
- szczypta pieprzu
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta soli
- łyżeczka oregano (5g)
- łyżeczka bazylii (5g)
Przygotowanie:
Szpinak opłukać ułożyć na talerzu. Dodać pokrojonego w plastry ogórka i camemberta. Tortellini gotować dwie minuty, odcedzić, przelać zimną wodą. Dodać do szpinaku ogórka i sera. Łososia pokroić na kawałki i dodać do posiłku. Słonecznik uprażyć na suchej patelni z odrobiną soli, dodać do dania, na wierzch ułożyć oliwki.
Jak przygotować sos?
Połączyć ze sobą oliwę wraz ze wszystkimi przyprawami i polać nią danie.
Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka.