Sałatka z tortellini i łososiem

Sałatka z tortellini i łososiem

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 478 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcze: 29 g
  • Węglowodany: 34 g

Składniki na 3 porcje:

  • opakowanie tortellini z ricottą i bazylią (250g)
  • 120 g szpinaku świeżego
  • 50 g łososia wędzonego
  • pół ogórka świeżego (90g)
  • połowa sera camembert (60g)
  • 2 łyżki nasion słonecznika (20g)
  • oliwki zielone (20g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta soli
  • łyżeczka oregano (5g)
  • łyżeczka bazylii (5g)

Przygotowanie:

Szpinak opłukać ułożyć na talerzu. Dodać pokrojonego w plastry ogórka i camemberta. Tortellini gotować dwie minuty, odcedzić, przelać zimną wodą. Dodać do szpinaku ogórka i sera. Łososia pokroić na kawałki i dodać do posiłku. Słonecznik uprażyć na suchej patelni z odrobiną soli, dodać do dania, na wierzch ułożyć oliwki.  

Jak przygotować sos?
Połączyć ze sobą oliwę wraz ze wszystkimi przyprawami i polać nią danie. 

Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka.