Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia: 550 kcal
- Białko: 32 g
- Tłuszcze: 24 g
- Węglowodany: 54,5 g
- Błonnik: 8 g
Składniki na 1 porcję:
- Łosoś świeży – 100g
- Kasza bulgur (brązowy) – 50g
- Pieczarki – 100g (ok. 5 sztuk)
- Cebula – 20g
- Masło – 5g
- Jogurt naturalny – 20g
- Mąka orkiszowa – 10g (1 łyżeczka)
- Kapusta pekińska – 50g
- Marchew – 20g
- Oliwa z oliwek – 5g
- Sok z cytryny (łyżeczka)
Przygotowanie:
Kaszę ugotować na sypko według instrukcji na opakowaniu. Łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego, przyprawić do smaku (sól, pieprz ziołowy) i skropić sokiem z cytryny. Następnie piec rybę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić na maśle. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę, następnie dodać je do cebuli i dusić wszystko z dodatkiem wody (ok. 3 łyżki), aż pieczarki się skurczą. W osobnej misce wymieszać jogurt naturalny z mąką orkiszową i łyżką płynu z patelni, a następnie dodać mieszankę do pieczarek z cebulą i wymieszać. Całość dusić, aż sos zgęstnieje. Kapustę posiekać, marchew zetrzeć na tarce i wymieszać razem w misce z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy z oliwek. Łososia podawać z sosem pieczarkowym, ugotowaną kaszą i surówką kapusty.