Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 412 kcal
- Białko: 14 g
- Tłuszcze: 24 g
- Węglowodany: 38 g
Składniki na 4 porcje:
- 1,5 słoika ciecierzycy (750g)
- 2 średnie marchewki
- Cebula
- 60g słonecznika
- 3 ząbki czosnku
- 5,5 łyżek oleju
- 3 łyżki wody (45ml)
- 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- łyżeczka suszonego majeranku
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. To wszystko usmażyć na 4 łyżkach rozgrzanego oleju razem solą i pieprzem.
Słonecznik uprażyć razem ze szczyptą soli na suchej patelni, aż się zarumieni. Ciecierzycę odcedzić, wsypać do miski dodać warzywa, 50g słonecznika, resztę oleju, wodę, przyprawy i wszystko razem zblendować. Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem. Posypać z wierzchu resztą słonecznika. Piec w temperaturze 180 około 50 minut.
Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka