Pasztet z ciecierzycy

Autor: Agnieszka Pompecka

Wege pasztet – idealny na kanapki!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    412 kcal

  • Białko:

    14 g

  • Tłuszcze:

    24 g

  • Węglowodany:

    38 g

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1,5 słoika ciecierzycy (750g)
  • 2 średnie marchewki
  • Cebula
  • 60g słonecznika
  • 3 ząbki czosnku
  • 5,5 łyżek oleju
  • 3 łyżki wody (45ml)
  • 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

 

Przygotowanie:

Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. To wszystko usmażyć na 4 łyżkach rozgrzanego oleju razem solą i pieprzem. 

Słonecznik uprażyć razem ze szczyptą soli na suchej patelni, aż się zarumieni. Ciecierzycę odcedzić, wsypać do miski dodać warzywa, 50g słonecznika, resztę oleju, wodę, przyprawy i wszystko razem zblendować. Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem. Posypać z wierzchu resztą słonecznika. Piec w temperaturze 180 około 50 minut.

Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka

 

Powrót Powrót