Pasztet z ciecierzycy

Wege pasztet - idealny na kanapki!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 412 kcal
  • Białko: 14 g
  • Tłuszcze: 24 g
  • Węglowodany: 38 g

Składniki na 4 porcje:

  • 1,5 słoika ciecierzycy (750g)
  • 2 średnie marchewki
  • Cebula
  • 60g słonecznika
  • 3 ząbki czosnku
  • 5,5 łyżek oleju
  • 3 łyżki wody (45ml)
  • 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. To wszystko usmażyć na 4 łyżkach rozgrzanego oleju razem solą i pieprzem. 

Słonecznik uprażyć razem ze szczyptą soli na suchej patelni, aż się zarumieni. Ciecierzycę odcedzić, wsypać do miski dodać warzywa, 50g słonecznika, resztę oleju, wodę, przyprawy i wszystko razem zblendować. Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem. Posypać z wierzchu resztą słonecznika. Piec w temperaturze 180 około 50 minut.

Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka