Spaghetti wegetariańskie

Na rozgrzanej oliwie należy podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, następnie dodać pokruszone tofu. Całość należy zalać przecierem pomidorowym i doprawić do smaku. Ja użyłam soli, pieprzu, rozmarynu, oregano, bazylii oraz odrobiny sosu sojowego. W międzyczasie należy ugotować makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kiedy wszystko będzie gotowe, należy nałożyć sos na...

Placuszki z owocami

Mąkę, odżywkę białkową, proszek do pieczenia, mleko, odrobinę aromatu waniliowego i jajko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie jabłko kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Kiedy będą gotowe, na wierzch wykładamy skyr, pokrojone truskawki i kiwi. Całość polewamy masłem orzechowym i posypujemy wiórkami...

Fit serniczek na zimno

Twaróg należy zblendować ze skyrem, dodać słodzik i całość wymieszać. W szklance z 10 ml gorącej wody rozpuścić 5 g agaru. Gdy przestygnie dodać do masy twarogowej. Na dno naczynia wyłożyć pokruszone ciasteczka owsiane, całość zalać wcześniej przygotowaną masą twarogową. W międzyczasie truskawki zblendować na mus, dodać 5 g agaru i miód....

Hah browns z jajkiem sadzonym i warzywami

Ziemniaki należy zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Następnie tak przygotowane ziemniaki należy zalać zimną wodą, mętną wodę wylać i powtórzyć ten schemat 2-3 razy. Następnie należy dobrze je osuszyć używając ręcznika papierowego bądź bawełnianej ściereczki. Na patelni należy rozgrzać olej i smażyć ziemniaki na wolnym ogniu przez 20-25 minut, co jakiś...

Wegańska młoda kapusta

Kapustę szatkujemy. Tofu kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego garnka z rozgrzaną oliwą – chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę i kontynuujemy obsmażanie. Potem dodajemy ciecierzycę i kapustę oraz 2-4 ziarna ziela angielskiego i 2 listki laurowe – zalewamy niewielką ilością wrzątku i dusimy aż kapusta będzie...

Wege bigos

Grzyby suszone namoczyć w wodzie przez noc. Kapustę kiszoną odsączyć i pokroić. Dodać do niej wodę z grzybów oraz łyżkę oliwy z oliwek i dusić do miękkości w dużym garnku, często mieszając. Grzyby, cebulę, pieczarki i śliwki drobno pokroić. Tofu pokroić w większe kostki. Cebulę podsmażyć na patelni, dodać do niej pieczarki,...

Żurek wegetariański

Warzywa korzenne, por i cebulę pokroić na kawałki i upiec w piekarniku skropione oliwą z oliwek – piec w 200 stopniach około 20 minut. Grzyby suszone, przyprawy, koper i gałązki pietruszki zalać wodą – około 4 litrów i zagotować. Następnie dodać upieczone warzywa i gotować dalej około 1,5 godziny. Wywar odcedzić, dodać...

Wege babka ziemniaczana

Ziemniaki i marchew zetrzeć na tarce, dodać mąkę, skrobię ziemniaczaną i 2 jajka i wymieszać. Do masy dodać pokrojone boczniaki, posiekaną cebulę podsmażone wcześniej na patelni oraz ciecierzycę. Formę o długości 24 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu z...

Tofu z ryżem i warzywami

Na początku należy ugotować ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mieszankę chińską oraz fasolkę szparagową. Kiedy wszystko się rozmrozi, dodać pokrojone w kostkę tofu. Następnie dodać sos sojowy i całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowany sos należy podawać z ryżem i sezamem.

Makaron z warzywami i tofu

Na początku należy pokroić tofu w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie  paprykę, cebulę oraz cukinię  pokroić w drobną kostkę i dodać na patelnię. Potem dodać szklankę przecieru pomidorowego i przyprawić ulubionymi ziołami (ja użyłam oregano, bazylię oraz rozmaryn). Do przygotowanego sosu dodać mrożony groszek i chwilę pogotować.  W międzyczasie należy...

Chaczapuri

Na początku należy przygotować rozczyn. Drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier oraz 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Do dużej miski należy przesiać pozostałą mąkę, dodać sól i dodać rozczyn. Na koniec dodać oliwę i wyrabiać ciasto przez minimum 15 minut. Tak przygotowane ciasto odkładamy...

Pesto z liści rzodkiewki

Orzechy podprażyć na suchej patelni. Liście rzodkiewki, rukolę i bazylię dobrze umyć i włożyć do pojemnika razem z czosnkiem, startym serem, podprażonymi orzechami, szczyptą soli i pieprzu oraz oliwą. Całość zblendować na gładką masę. Pesto można wykorzystać jako dodatek do makaronu lub zapiekanek.

×